/‘LIJEPA PRIČA’ One su Pozitiva Senior – kreativne bake koje pomažu i mladima i starima

‘LIJEPA PRIČA’ One su Pozitiva Senior – kreativne bake koje pomažu i mladima i starima

Ako i postoje umirovljeničke udruge u Hrvatskoj kao što je zadarska Pozitiva Senior, onda su one jako rijetke. Petnaest žena starijih od 60 godina okupilo se samostalno kako bi svojim kreativnim radom pomagale i mladima i starima, a na taj način i sebi. Međusobna podrška uz stvaralaštvo i humanitarni rad razlog je njihova okupljanja čak dvaput tjedno u Domu za odgoj djece i mladeži te Domu za starije i nemoćne u Zadru, kao i korisnih sudjelovanja na raznim manifestacijama. Za svoj rad dobile su i vrijedno priznanje, a sve što rade, rade bez ogovaranja i pričanja o negativnim i crnim stvarima.

“Puno mladih danas ne zna ni dugme zašiti ni čarapu zakrpati pa im je lakše baciti. Mi smo nekada imale domaćinstvo, imamo znanja pa smo htjele pokazati mladima što znamo, raditi nešto humanitarno i osjećati se korisno. Bile smo ranije u Udruzi umirovljenika, ali nije nam odgovarao taj način rada. Nisu imali sluha za našu ideju pa smo odlučile same osnovati vlastitu udrugu”, rekla je dopredsjednica zadarske Pozitive Senior Nevenka Šarić za portal Mirovina.hr.

Pozitiva Senior jedna je sasvim drugačija udruga umirovljenika, nastala prije tri godine kroz spontano okupljanje i u godinama ranije. Kako nisu imale prostor, sastajale su se svaki tjedan u jednoj konobi, a po zimi kod nje u stanu. No vrlo brzo do suradnje je došlo s Domom za odgoj djece i mladeži. Jedan dan u tjednu tamo kreativan rad približavaju djeci koja nisu imala najsretnije djetinjstvo, dok su drugi dan s vršnjacima u Domu za starije i nemoćne, gdje dobrog društva i stvaralaštva korisnicima i te kako nedostaje. Djeca su se u početku od njih malo sklanjala, a sada im je društvo ovih “bakica” postalo i više nego omiljeno.

Osim što sav rad usmjeravaju u davanje drugima, naziv udruge opravdavaju i međusobnim pristupom.

“Rekle smo odmah na početku i toga se strogo držimo – ne želimo crne priče, razgovore o problemima i ogovaranja, samo veselo i pozitivno. Kada se nađemo, prvo popijemo kavu i malo se izjadamo jedna drugoj, ali to je vrlo kratko. Radimo konkretne stvari i nismo opterećene brigama. Znamo zašto postojimo. Da ne budemo usamljene i da smo kroz naš rad jedna drugoj psihološka pomoć. Uvijek jedna drugu zovemo i kada postoji neki problem, jer se generacijski razumijemo”, poručila je Nevenka Šarić.

S mladima sudjeluju na raznim uličnim festivalima, izlažu radove u Gradskoj knjižnici, a novac doniraju Domu za djecu, Sigurnoj kući za žene… S obzirom na karakter njihova rada, poželjni su suradnici na brojnim projektima te su postali prepoznatljiv dio kulturne ponude grada Zadra.

mšm/Mirovina.hr

Foto: Pixabay, ilustracija