/‘LIJEPI PROJEKT’ Zanimaju te misije i želiš darovati sebe i svoje vrijeme? Traže se volonteri u Beninu, Ekvadoru, Filipinima, Peruu i Ugandi!

‘LIJEPI PROJEKT’ Zanimaju te misije i želiš darovati sebe i svoje vrijeme? Traže se volonteri u Beninu, Ekvadoru, Filipinima, Peruu i Ugandi!

Voliš život i zanima te volontiranje izvan Europe? Uključi se u Volontersku mrežu Gabrić Ante (VolimGA) i postani svjestan riječi velikog misionara p. Ante Gabrića koji je rekao: „Treba gorjeti i izgorjeti… a mi dimimo! Zašto ću ja dimiti, molim vas lijepo?!“

Želiš li upoznati svijet, steći vrijedno iskustvo i doživjeti radost života? Dođi na online susret i saznaj sve što te zanima o volonterskim mjestima u Beninu, Ekvadoru, Filipinima, Peruu i Ugandi. Upoznaj ljude bogatog volonterskog iskustva u misijama. Susret će se održati u nedjelju, 27. ožujka 2022. u 20 sati. Pristupiti možeš preko linka (Meeting ID: 894 3444 9615).

Projekt “VolimGA” djeluje u sklopu Centra za duhovnost i kulturu Ignacije koji svim osobama koje žele rasti u zrelosti i autentičnosti svog duhovnog života nudi tradiciju sv. Ignacija staru pet stoljeća. Posebnost Centra je u tome što je 100% volonterski projekt i sve aktivnosti i projekte Centra na tjednoj bazi ostvaruje više od 55 volontera iz pet zemalja.

“VolimGA” je program formacije i slanja volontera u misije nastao kao odgovor na uočenu potrebu i želju, kako mlađe, tako i populacije u zrelijim godinama, za darivanjem sebe, svog vremena i svojih talenata za dobrobit drugih. Prijaviš li se do 31. ožujka, već ovo ljeto možeš provesti u nekoj od misijskih zemalja i doživjeti bogato iskustvo koje će ti promijeniti život. Prijavnica je dostupna ovdje.

Život hrvatskog misionara kao inspiracija

Metkovčanin p. Ante Gabrić jedan je od najpoznatijih hrvatskih misionara i nazivaju ga „sveti Ante Neretvanski“. Njegovo djelovanje inspiracija je mnogima. Organizirao je rižinu banku i na taj način oslobađao siromahe od lihvara. Osnivao je male seoske škole, kapelice, zanatske škole i bolnice. Za udovice hindusa, koje su prognane iz društva, osnovao je dom. Pomagao je u gradnji koliba, nasipa i putova.

Jako je volio djecu i trudio se pomoći na svaki način te za njih gradio prihvatilišta, liječio ih, odijevao, obuvao, otvarao škole, radionice i držao im vjeronauk. Kažu da je hranio preko 22.600 djece, a u svom džepu uvijek je za njih imao neki slatkiš. Kao pravi Neretvanin, učio ih je plesti vrše i loviti ribu. Talentiranu djecu slao je na dodatno školovanje. Osnovao je misijsku postaju „Maria Polli” u Boshontiju s vjerskim, zdravstvenim i humanitarnim ustanovama.

P. Gabrić silno je želio biti misionar i kad su mu odobrili 1938. da ide u misije u Indiju, kažu da je od sreće napravio kolut naprijed u zraku. Volonteri koji žele poći u misije ne moraju znati napraviti kolut naprijed u zraku. Međutim, prije odlaska u volonterska mjesta, obavezni su proći program edukacije kao pripremu za volontersku misiju kako bi se upoznali s kulturom, razlikama u običajima, načinima ophođenja, komunikacije, lokalnoj zajednici, povijesti države, društva i politike.

Više informacija saznaj ovdje.

“Ne zaboravi da je volontiranje najveća snaga koja doprinosi razvoju i promjenama u društvu, a volonteri darivanjem svojeg vremena, znanja i iskustva, doprinose razvoju zajednice u kojoj djeluju, ali i društva u cjelini. Budimo odlučni u namjeri da postanemo što bolji ljudi!”, poručili su Volonterske mreže Gabrić Ante.

mšm

Foto: VM Gabrić Ante