/Majka djevojčice sa sindromom Down: ‘Nina obožava glazbu i zahvalna sam što su je tako divno prihvatili u zboru Arija u kojem su sva djeca jednaka!’

Majka djevojčice sa sindromom Down: ‘Nina obožava glazbu i zahvalna sam što su je tako divno prihvatili u zboru Arija u kojem su sva djeca jednaka!’

Dvadesetak djevojčica iz Dječjeg plesno-pjevačkog zbora Arija ove je nedjelje svojom pjesmom razgalilo vjernike uoči jutarnje mise u župnoj crkvi u Jalševcu Nartskom u općini Rugvica. S dvije pjesme djevojčice su uvele vjernike u misno slavlje, a posebnost ovog zbora jest to što u njemu mogu pjevati i nastupati i djeca s teškoćama. Tako se zboru nedavno pridružila Nina (5) iz Zagreba, djevojčica sa sindromom Down. Upitali smo njezinu majku Kristinu Kovač-Mihaljčević kako je prošao Ninin prvi nastup, jesu li je druga djeca dobro prihvatila i kako je Nina zadovoljna sa zborom.

“Voditeljica Lamia je fenomenalna, ne radi se nikakva razlika između djece. Dapače, uči ih da smo svi mi različiti i da se međusobno trebamo poštovati i voljeti. Drago mi je da je prepoznala Nininu strast prema pjesmi i muzikalnosti koju, kako kaže, “treba gurati dalje” jer je Nina zaista muzikalna te prati, sudjeluje i upija plesne korake zajedno s njima. Dio je njihove skupine i razlike nema. Smatram da ovaj zbor treba biti uzor drugima”, rekla nam Kristina Kovač-Milhaljčević.

Zbor je, dodala je, pokrenut u njihovom kvartu prije nekoliko mjeseci i odlučila se javiti da vidi hoće li primiti njezinu Ninu, s obzirom na to da ima sindrom Down.

“Kako su imali upoznavanje i upise, poslala sam voditeljici poruku. Dosad nisam mogla naći nekoga tko bi uzeo Ninu u zbor. Čim sam joj poslala poruku, ona mi je odmah uzvratila da sutra dođemo. Jako mi je bilo lijepo kada je rekla da kod njih nema razlike među djecom. Sretna sam jer su je i djeca iz zbora odlično prihvatila. Jako smo zadovoljni”, istaknula je Kristina.

Nina ide dva puta tjedno na probe, a uskoro će uslijediti i novi nastupi. Na naš upit kako je prošao Ninin prvi nastup ove nedjelje, odgovorila je:

“U početku me bilo strah kako će se Nina ponašati na nastupu. Nisam znala hoće li biti mirna ili će htjeti trčkarati okolo, no bila je super! Sve je pratila i nije bilo nikakvih problema. Voditeljica Lamia je stvarno divna, kao i njezina majka Daliborka koja je inače pedagog i koju sam također imala prilike upoznati”, poručila je Kristina.

Dječji plesno-pjevački zbora Arija

Evo što je o samom zboru rekla voditeljica Lamia Belošević.

“Često govorim da mi ne treba potvrda da radim dobar posao, jer mi je najbitnije kako se djeca osjećaju, a to onda osjetim i ja. Zalažem se za to da se među djecom ne treba raditi nikakva razlika, i kao što jedna pjesma kaže: “Svi smo mi drugačiji, ali ipak isti smo svi!”. Hvala svim roditeljima koji su odabrali baš mene da radim s njihovom djecom”.

Zbor Arija tako služi kao divan primjer drugima kako bi trebala izgledati inkluzija djece s teškoćama u društvo.

Maja Šubarić Mahmuljin

Foto: privatna arhiva