/Maleni Andrej treba našu pomoć, olakšajmo mu život

Maleni Andrej treba našu pomoć, olakšajmo mu život

Približava nam se vrijeme Božića, najradosnijeg kršćanskog blagdana. I dok mnogi od nas razmišljaju kako će darovati i razveseliti svoje najbliže, jer to srećom, i mogu, u Hrvatskoj ima nemali broj obitelji koje se bore za goli opstanak. Stoga odvojite trenutak i saznajte priču mlade obitelji Jakab iz malog mjesta Ivača kod Tovarnika kojoj je dodijeljen nemali križ – imaju bolesnog sinčića Andreja kojeg čeka iznimno teška i složena operacija, majka Kristina boluje od epilepsije, a otac Mario pokušava im osigurati pristojan život, što je objektivno nemoguće s minimalcem koji dobiva u jednoj vukovarskoj tvornici.

Mladi bračni par Jakab ima 20-mjesečnog dječaka Andreja s poteškoćama u razvoju zbog srasle metopičke (čeone) kosti. Dječak je rođen s oštećenjem jer majka boluje od epilepsije i dijete je u trudnoći bilo pod utjecajem antiepileptika. Mali Andrej je već nekoliko puta bio na predoperacijskoj obradi u KBC-u Osijek, ali do operacije nikada nije došlo, piše Direktno.hr.

Naime, jednom se prehladio netom prije operacije, drugi put je zbog prometne nesreće neurokirurg imao hitan slučaj, a treći put, 17. listopada 2018., operacija je otkazana iz nevjerojatnog razloga. Dijete je nakon kompletne predoperacijske obrade praktički već bilo na operacijskom stolu kada je roditeljima u bolnici rečeno da nemaju niti su ikad imali aparat za praćenje plućnog tlaka bez kojeg se operacija, kako su ustvrdili, ne može izvršiti. Dakle, dijete je izgubilo dragocjeno vrijeme što je potvrđeno u Zagrebu, gdje je očajnim roditeljima rečeno da se operativni zahvat trebao izvršiti još kada je dijete bilo staro tri tjedna.

Ipak, u KBC-u Zagreb su pristali operirati Andreja iako ne mogu garantirati uspjeh operacije. Malog Andreja sada čeka složena neurokiruška operacija, a roditelji su na sto muka kako sve to financirati – od odlaska u Zagreb do boravka uz dijete.

Mlada obitelj Jakab živi u podstanarstvu, otac obitelji je na minimalcu, a majka Kristina boluje od generalizirane idiopatske epilepsije, zbog čega ne smije biti sama s djetetom zbog straha od iznenadnog epileptičnog napada. Dakle, uz majku i dijete uvijek netko mora biti, a zasad pomoć pruža njezina majka koja je i sama prošla tešku operaciju i nije najboljeg zdravstvenog stanja.

Maleni Andrej bi zbog svog stanja trebao redovito ići na terapiju, ali ona im je nedostupna zbog nedostatka novca i udaljenosti.

Da je teško onome koji ovisi o pomoći države, pokazuje i njihov slučaj. Još su u svibnju ove godine predali vukovarskom Centru za socijalnu skrb zahtjev za pomoć i njegu, i iako imaju sve uvjete, do danas iz Centra nisu dobili nikakav odgovor niti poziv za vještačenje djeteta. Stoga ta mala, ali hrabra obitelj, jedva preživljava s tri tisuće kuna, a od države, bez obzira što je riječ o djetetu s posebnim potrebama, dobivaju dječji doplatak u iznosu od 300 kuna.

Stigla je zima, a obitelj nema novca za kupnju drva za grijanje. Svega nedostaje, a najveća su briga predstojeći troškovi za liječenje djeteta. Stoga su na portalu Direktno odlučili pomoći ovim mladim ljudima, jer su se uvjerili da im ista uistinu treba i da će doći u prave ruke.

Za novčanu pomoć:

Andrej Jakab

Br. računa- HR79  2500 0093 2067 5151 4

IBAN- HR79  2500 0093 2067 5151 4

Addiko banka

Za drugu vrstu pomoći; od ogrjeva do pelena

Kontakt: Mama Kristina Jakab 099/631-45-27

mšm/direktno.hr

Foto: privatna arhiva