/Maleni Leo hitno treba donora: Zaklada Ana Rukavina i obitelj dječaka mole za pomoć

Maleni Leo hitno treba donora: Zaklada Ana Rukavina i obitelj dječaka mole za pomoć

U ponedjeljak, 15. srpnja će u prostorijama Cjelodnevnog boravka Crvenog križa Županja, u ulici braće Radića 101, biti provedena akcija davanja uzoraka krvi za Registar dobrovoljnih darivatelja matičnih stanica Zaklade Ana Rukavina za pomoć devetomjesečnom dječaku Leu Ađamiću iz Gradišta koji boluje od rijetke genetske bolesti.

Dječak je, kako doznaju u Glasu Slavonije od majke Lidije, rođen 14. listopada 2018., a zbog trombocitopenije, odnosno manjka trombocita za zgrušavanje krvi, odmah je prebačen u bolnicu u Osijek, a potom i u Zagreb.

Dijagnosticirana mu je vrlo rijetka genetska bolest Wiskott-Aldrich sindrom, lijekovi mu ne pomažu i jedini način za ozdravljenje je transplantacija koštane srži. Dječak svaki tjedan dobiva transfuziju, a postoji opasnost da i na njih postane otporan.

Kako u nacionalnom registru nije pronađen darivatelj, sada se, kaže majka, čekaju rezultati pretraga međunarodnih registara.

Svi koji žele pomoći mogu doći i upisati se u registar darivatelja matičnih stanica. Procedura je brza, bezbolna i neopasna, a potencijalni donor koji dječaku može spasiti život možda se nalazi baš među nama.

“Pozivamo sve građane Županje i okolice, ako su u mogućnosti i nisu se ranije upisali, da se pridruže ovoj akciji kako bi pomogli malenom Leu iz okolice Županje, ali i svim ostalim oboljelim osobama diljem svijeta, da pronađu svog podudarnog darivatelja”, stoji u Facebook objavi Zaklade Ana Rukavina.

mšm/glasslavonije/fb

Foto: Pixabay, ilustracija