/Osvojili medalju na Svjetskom atletskom prvenstvu za ‘dauniće’

Osvojili medalju na Svjetskom atletskom prvenstvu za ‘dauniće’

Filip (24), Ivica (23) i Kristofer (21) prvi su hrvatski predstavnici koji su početkom listopada nastupili na Svjetskom atletskom prvenstvu za osobe s Down sindromom koje se održalo u Portugalu, na otoku Madeira u Atlantskom oceanu. Ivica Vidulić je iz Žmana na Dugom otoku, Filip Kulonja iz Dobropoljane na Pašmanu, a Kristofer Rašin iz Pakoštana. Svima im je zajednička ljubav prema atletici, kao i njihovim trenericama Martini Šango i Martini Sladić.

“Mi vam obožavamo trenirati na atletskoj stazi na Banini, na otvorenom. Ovdje je nama najljepše i cijelo vrijeme se zezamo, ali i treniramo. Natjecanje u Portugalu bilo nam je zapravo i prvo, a treme nije bilo”, rekao je Filip za Zadarski.hr.

Ivica je na natjecanju u Portugalu osvojio treće mjesto u bacanju koplja s rezultatom od 20,76 metara, a Kristofer deveto. Filip je u finalu na 100 metara zauzeo šesto mjesto s rezultatom 14,46. Sva trojica nastupala su i u kategoriji triatlon što obuhvaća bacanje kugle, 100 metara i skok u dalj, a Filip je bio osmi, Ivica 12. i Kristofer 14.

“Puno sam trenirao i radio tako da treme prije nastupa nije ni bilo. Na prvom treningu odmah sam se zaljubio u atletiku i sve volim vježbati”, rekao je Ivica koji je zajedno s Filipom stekao pravo sudjelovanja na Europskom atletskom prvenstvo sljedeće godine u srpnju u Finskoj.

Ivici je nakon osvajanja bronce došlo još jedno priznanje. Na svečanoj sjednici Grada Zadra, 23. studenog, dobit će Grb Grada Zadra zbog svog izvanrednog sportskog rezultata.

“Sretni smo i ponosni zbog njihovih rezultata. U Portugalu su nastupila djeca s Down sindromom iz cijeloga svijeta. Bila je to predivna smotra sporta, druženja i zabave, ali i prilika za stjecanje novih prijateljstava i sakupljanja novih iskustava”, rekla je trenerica i profesorica kineziologije, Martina Šango.

Martina radi u Školi košarke Zadar, prošle godine pokrenula je atletske treninge za djecu s Down sindromom, a danas nastupaju pod sportskom Udrugom osoba s intelektualnim poteškoćama Mali princ gdje trenira 12 djece.

“Puno treniramo i vježbamo. Malo se umorimo, ali nema veze, dobro je to. Treba to tako”, zaključio je Kristofer.

mšm/zadarskilist