/Mile Mrvalj: Beskućnici će i ovu zimu provesti u paklu ruševina i napuštenih vagona!

Mile Mrvalj: Beskućnici će i ovu zimu provesti u paklu ruševina i napuštenih vagona!

Stiglo je zimsko vrijeme i minusi koji mogu biti pogubni za brojne beskućnike. Zanimalo nas je kako se nose s hladnoćom i imaju li se gdje ugrijati, osim u tramvajima i autobusima. Odgovor koji nije baš ohrabrujuć dao nam je Mile Mrvalj. Ovaj bivši beskućnik i predsjednik udruge Fajter već godinama upozorava na to da se problem s beskućnicima ne riješava na pravi način.

“Država o njima brine pro forme radi, samo zbog slikanja i ogroman broj beskućnika s manjim ili većim psihičkim problemima oni na vlasti ne primjećuju ili ne mogu vidjeti iz svojih udobnih fotelja. Bez obzira što postoje kontejneri u Kosnici, prihvatilištu pokraj Velike Gorice, gdje se mogu skloniti beskućnici, preko 90 posto njih ne želi tamo doći, ili ne dobije pravu informaciju te ne zna gdje je to pa tako uvijek svaku zimu provedu na hladnoći, u paklu ruševina i napuštenih vagona”, rekao nam je Mile Mrvalj.

Dodao je kako brojne beskućnike i dalje viđamo po ulicama ili u noćim tramvajima i autobusima, a mnogi od njih završe u policijskim stanicama.

“Mi se zalažemo, a to bi bilo bolje i jeftinije za državu, da osigura psihološka podrška resocijalizacije tih beskućnka. Da ih prvo uzmu pod svoje stručnjaci poput psihologa pa da se potom resocijaliziraju. Također, važno im je osigurati smještaj. Primjerice, Grad Zagreb ima preko 7.000 napuštenih prostora. Grad bi se mogao organizirati da se dio tih prostora iskoristi za beskućnike”, istaknuo je Mrvalj i dodao kako preko 90 posto beskućnika ima neka znanja i vještine i treba ih uključiti u tržište rada, sve kako bi postali korisni sebi i društvu.

Napomenuo je da i dalje vodi ture Nevidljivi Zagreb i radi na osvještavanju ovog problema, a jučer je imao i prodajnu izložbu radova beskućnika. No svjestan je kako sam ne može voditi ovu veliku bitku.

“To su sve kratkoročne akcije, a mi smo mala udruga. Kada bi se država zaista pobrinula za beskućnike, oni ne bi bili na teret države jer skuplje je nekome davati socijalnu pomoć nego mu pomoći da sam privređuje i doprinosi društvu”, poručio je Mile Mrvalj za kraj.

Maja Šubarić Mahmuljin

Foto: Facebook/Udruga Fajter