/Mladi liječnik djecu s posebnim potrebama uči taekwondo

Mladi liječnik djecu s posebnim potrebama uči taekwondo

Zagrebački liječnik i zaljubljenik u taekwondo, ginekolog u KB-u Merkur Danijel Bursać (34), prije četiri godine počeo je s besplatnim programom za djecu s posebnim potrebama “Čigrin let” u sklopu Taekwondo kluba Čigra. Tada je trenirao je tek nekolicinu djece, a danas ih ima 40-ak. Polaznici programa “Čigrin let” većinom su djeca sa sindromom Down, a nekolicina polaznika programa ima poremećaje iz spektra autizma te ostale oblike tjelesnih ili intelektualnih poteškoća.

“Shvatio sam da sa svojim znanjem iz taekwondoa i medicine mogu nešto pružiti toj djeci. Radimo s manjom djecom u dobi od 3,5 do 9 godina, a program prilagođavamo svakom djetetu”, rekao dr. Bursać za portal 24sata.

On svakog tjedna, kad nakon posla u bolnici odlazi u dvoranu i volonterski djecu podučava ovom sportu. Naime, tijekom godina bavljenja tim sportom, a pogotovo nakon završetka studija medicine, shvatio je da se vježbama koje se koriste u taekwondou djeci s posebnim potrebama može olakšati svakodnevica.

“Shvatio sam da sa svojim znanjem iz taekwondoa i medicine mogu nešto pružiti toj djeci. Radimo s manjom djecom u dobi od 3,5 do 9 godina. Osmislili smo i program za odrasle i nazvali ga “Na krilima Čigre”. S djecom prakticiramo vježbe koje se koriste u taekwondou, ali ih prilagođavamo svakom djetetu ovisno o njegovim potrebama i mogućnostima. Time se djeci poboljšava koordinacija, fina motorika te se ojačavaju mišići”, pojasnio je dr. Bursać i dodao da je ovdje posebno važna – socijalna komponenta.

Kako je grupa djece s kojom je trenirao postajala sve veća, dr. Bursać je shvatio da ne može projekt provoditi sam te je u njega uključio i nekoliko svojih prijatelja i volontera. Danas svako dijete koje trenira ima svog asistenta koji provodi individualizirane treninge.

Cilj programa je utjecaj na razvoj opće motorike, koordinacije pokreta i ravnoteže te gipkost tijela i udova. Posebna se pažnja posvećuje učenju djece nenasilju, samokontroli, koncentraciji, uljudnosti te zdravom načinu života.

“Nažalost, trenutno ne možemo primiti novu djecu u program jer smo u istom prostoru kao i na početku, a puno nas je više”, rekao je za kraj dr. Bursać, kojemu je nagrada za njegov nesebičan rad – dječji osmijeh.

mšm/24sata

Foto: FB