/‘Mliječna staza’; Humanitarna utrka koja kilometre pretvara u mogućnosti

‘Mliječna staza’; Humanitarna utrka koja kilometre pretvara u mogućnosti

U subotu, 5. rujna započela je humanitarna utrka Mliječna staza koju je organizirao UNICEF. Do sada se prijavilo 7100 sudionika, od kojih njih 734 su djeca, više od njih 60 su djeca i mladi s teškoćama, a u utrku se priključilo i 12 udruga koje rade s djecom s teškoćama. Ovi brojevi dodatno potvrđuju inkluzivni karakter ove utrke, poručili su iz UNICEF-a.

Posebnost ovogodišnje utrke koja se organizira po četvrti put je što se održava virtualno, uz pomoć mobilne aplikacije. Tijekom 16 dana, do 20. rujna svi sudionici moći će trčati, hodati, rolati, planinariti, voziti se u kolicima, na biciklu ili na neki drugi način prikupljati kilometre, “kako bi teškoće pretvorili u mogućnosti”.

“Vrijednost svakog društva ogleda se u tome koliko brinemo o onima najranjivijima među nama. Djeca s teškoćama trebaju našu podršku i trebaju je čim prije. Sve nas povezuje jedan zajednički cilj – da djeca s teškoćama postanu djeca mogućnosti”, rekla je UNICEF-ova ambasadorica dobre volje, Bojana Gregorić Vejzović.

Prikupljenim sredstvima UNICEF će opremiti senzorne sobe u dijelovima Hrvatske gdje su najviše potrebne te educirati stručnjake koji provode terapije senzorne integracije.

Rana intervencija kao i pružanje pravovremene podrške i terapije djeci s teškoćama od presudne je važnosti za njihov razvoj. Stoga UNICEF ove godine prikuplja sredstva kako bi se usluge rane intervencije postale što dostupnije što većem broju djece.

Naime, u Hrvatskoj, prema UNICEF-ovim podacima, trenutno živi 24 tisuće djece s razvojnim teškoćama od najranije životne dobi pa do pete godine. Podatak da su svi oni potencijalni primatelji ovih usluga, a da samo jedno od osmero djece koristi usluge rane intervencije vrlo je zabrinjavajući.

“Stoga je UNICEF-ov cilj osigurati senzorne sobe i stručnu podršku za djecu s teškoćama tamo gdje su potrebe najveće jer pravovremena podrška za njih čini razliku između mogućnosti i života na margini društva”, kažu u UNICEF-u.

Ovogodišnja akcija održava se pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Zorana Milanovića, a u akciju se uključilo i šest ministara.

Akciju su podržali i mnogobrojni hrvatski sportaši; igrači i stručni stožer GNK Dinamo, tenisači Marin Čilić, Borna Ćorić i Ana Konjuh, rukometni reprezentativac Luka Stepančić, paraolimpijci Anto Joskić, Nataša Sobočan, Jelena Vuković, atletičarka Matea Matošević Hačić, triatlonac Andrej Vištica, treneri Mario Valentić i Mario Mlinarić sa svojim timom kao i mnogi glumci, glazbenici, voditelji i druge osobe iz javnog života. Kao i svake godine do sada, akciju je podržao i Grad Zagreb.

Humanitarna utrka “Mliječna staza”, koja se ove godine organizira po četvrti put, u međuvremenu je postala platforma za osiguravanje boljih životnih uvjeta djece i obitelji u Hrvatskoj. UNICEF je tako do sada podržao otvaranje banke humanog mlijeka, osigurao financijsku podršku za udomiteljske obitelji s najmlađom djecom i unaprijedio uvjete u rodilištima diljem Hrvatske.

Barbara Kraš Kedmenec

Foto: UNICEF Hrvatska