/Modeli traže pravdu za 72 poginulih u požaru u Londonu

Modeli traže pravdu za 72 poginulih u požaru u Londonu

Na Tjednu mode u Londonu manekenke i aktivistice protestirale su jer još nije otkriveno zašto je došlo do kobnog požara u Grenfellu 2017. godine. Poslale su snažnu poruku noseći majice s natpisima “72 smrti, a i dalje bez uhićenja? Kako to?”

Prošle su dvije godine od požara u londonskoj stambenoj zgradi Grenfell u kojem je poginulo 72 ljudi, a ni danas se ne zna zašto. Požar je izbio 14. lipnja 2017. godine, 72 ljudi je poginulo, a 223 ih je ranjeno ili je uspjelo pobjeći s mjesta događaja. Bio je to najsmrtonosniji požar u stambenoj zgradi u Velikoj Britaniji još od Drugog Svjetskog rata, prenosi Super1.

Za zgradu je bila odgovorna Kensington and Chelsea Tenant Management Organisation, tada najveća organizacija za upravljanje stambenim zgradama u Engleskoj. Stanari su ih prije tragedije navodno upozoravali da zgradi prijeti opasnost od požara, no nije bilo rekacije. Zbog toga je organizacija žestoko kritizirana, no krivci nikad nisu pronađeni.

Organizacija Justice4Grenfell u Londonu je zato organizirala svojevrsnu reviju kojom je hodalo 72 aktivista. Nosili su majice na kojima je pisalo “72 smrti, a i dalje bez uhićenja? Kako to?” te oznaka #NoDeathInVain, a za to ih je inspirirala Frances McDormand, odnosno njezina uloga u filmu “Three Billboards Outside Ebbing, Missouri”.

Događaju su se priključili poznata manekenka Adwoa Aboah, manekenka i glumica Clara Jungle Safari, influencerica Camille Charriere i niz drugih poznatih aktivistkinja i aktivista.

mšm/Super1

Foto: Instagram