/Mlade invalidne osobe na Gala večeri u Beču

Mlade invalidne osobe na Gala večeri u Beču

Prof. Vedran Habel već godinama neumorno radi na uključivanju osoba s invaliditetom u rad u ugostiteljstvu. Ovaj osnivač i predsjednik Udruge nastavnika u djelatnosti ugostiteljskog obrazovanja (UNUO) iz Zagreba, upriličio je jedinstvenu Gala večeru s petero mladih invalidnih osoba u nedjelju u Beču, u poznatom hrvatskom ribljem restoranu “Kornat”.

“Ovaj događaj je svjetska premijera. Osim nas, nitko još nije napravio ovakav iskorak s osobama s invaliditetom i poteškoćama u razvoju. Večeras smo stvorili jednu prekrasnu simbiozu između profesionalnih kuhara i invalidnih mladih osoba. Mislim da ovaj primjer može biti uzor mnogima u Hrvatskoj i svijetu”, rekao je ponosno prof. Habel za Večernji list.

To je bilo prvi put, dodao je, da su radili jednu ovakvu večeru izvan domovine.

“Drago mi je da je to bilo upravo u Beču koji je usko povezan sa Zagrebom i Hrvatskom. Zato neizmjerno hvala vlasniku prestižnog bečkog restorana ‘Kornat’ Željku Radiću koji nam je omogućio ovo nezaboravno gostovanje u austrijskom glavnom gradu”, istaknuo je prof. Habel koji je u suradnji sa Željkom Radićem osmislio zaista posebnu priču koja je oduševila ne samo sve bečke uzvanike i goste spomenutog restorana, nego i sve osobe uključene u ovaj više nego hvalevrijedan projekt – pravi hrvatski brend.

I zato ovaj brend treba promovirati po Europi i svijetu. Nadležni državni organi Republike Hrvatske morali bi naći načina da pomognu ovom dokazanom profesionalcu i entuzijastu “velikog srca” te njegovim štićenicima. Tako bi sigurno bilo jednostavnije doći i do toliko željenog centra koji bi okupljao nastavnike i učenike, osobe s invaliditetom, djecu s poteškoćama u razvoju i marginalizirane skupine, uključujući djecu bez roditeljske skrbi koje bi se educiralo za obavljanje poslova u ugostiteljstvu te potom uključilo na tržište rada. Taj važan pomak u društvu omogućio bi da osobe s invaliditetom i intelektualnim poteškoćama budu na kvalitetan, dostojanstven i jednakopravan način aktivno uključene u zajednicu. To su naglasili i Habel i Radić pri svom uvodnom obraćanju uzvanicima i gostima bečke večere.

Uz poznate bečke i ostale Hrvate, te predstavnike Veleposlanstva Republike Hrvatske u Austriji i Stalne misije RH pri UN-u, OESS-u i drugim međunarodnim organizacijama u Beču, među uzvanicima su bili su i brojni javni politički, diplomatski, kulturni i gospodarski djelatnici koji su uživali u izvanredno pripremljenoj hrani (riblji specijaliteti), serviranoj u četiri slijeda, dva predjela, glavno jelo te desert i vrhunskim hrvatskim vinima, a sva srca prisutnih osvojio je prof. Vedran Habel i njegovi nasmijani štićenici.

mšm/Večernji list