/‘PRVA OBLJETNICA RATA’ Caritas: U razorenoj Ukrajini i diljem Hrvatske ovoga petka molit će se za mir!

‘PRVA OBLJETNICA RATA’ Caritas: U razorenoj Ukrajini i diljem Hrvatske ovoga petka molit će se za mir!

U povodu prve obljetnice rata u Ukrajini, u petak 24. veljače u 19 sati, na prvi korizmeni petak, u skloništu usred Kijeva nacionalni ukrajinski Caritas Spes organizira Križni put naslovljen „366. postaja“ kako bi obilježio dramatičan i potresan slijed događaja pokrenut početkom razornoga rata. U njemu će svojim iskustvima i svjedočenjem sudjelovati djelatnici Caritasa Spes koji već godinu dana diljem Ukrajine neumorno služe svojim sugrađanima vjerujući i moleći za mir.

Upravo je u suradnji s Caritasom Spes od početka rata do danas većinu materijalne i novčane pomoći koju su darovali hrvatski građani i tvrtke Hrvatski Caritas uspio djelotvorno dostaviti u tridesetak tegljača u sve krajeve Ukrajine te poduprijeti raznovrsne humanitarne projekte namijenjene ratnim stradalnicima. Njima su zorno posvjedočene hrvatska solidarnost i privrženost dobru ratom najugroženijih stanovnika Ukrajine.

Svoju su nakanu i poziv na sudjelovanje ovako su izrazili djelatnici partnerskoga Caritasa Spes:

Križni put “366. postaja”

“Tim ukrajinskog Caritasa-Spes poziva vas na molitvu povodom obljetnice rata širokih razmjera u Ukrajini. 24. veljače je godišnjica početka općeg rata u Ukrajini. Ukrajinski nacionalni ured Caritasa-Spes želi vas pozvati da se pridružite molitvi križnog puta. Ovaj križni put želimo nazvati “366. postaja” simbolizirajući godinu dramatičnog iskustva ukrajinskog naroda. Ovu godinu simbolično uspoređujemo s putem patnje i muke kojim je hodao Isus prije nego što je razapet. Meditacije uz sve postaje napisali su djelatnici ukrajinskoga nacionalnog Caritasa-Spes. Svojim riječima izražavaju bol koju su proživjeli oni i ukrajinski narod. Svaka postaja priča njihove osobne priče kao i priče ljudi kojima s ljubavlju služe. Zašto želimo podijeliti ovu molitvu s našim partnerima? Svakoga dana, svaki Ukrajinac i svaki zaposlenik Caritasa-Spes, obavlja ključnu službu u spašavanju ljudi, a u tome nismo sami. Snažno osjećamo vašu podršku svakog dana. Ovim križnim putem hodate s nama punih 365 dana i znamo da nas ni ubuduće nećete ostaviti same. Dan obljetnice, petak 24. veljače, ujedno je i prvi korizmeni petak. Na ovaj sjetan dan želimo se s vama ujediniti u molitvi. Ovaj molitveni trenutak bit će naše jedinstvo u tuzi i solidarnosti. Maria Nyman (glavna tajnica Caritasa Europe) predvodit će završnu molitvu. Sve ostale molitve govorit će djelatnici ukrajinskoga Caritasa-Spes. Molitva će se održati u petak 24. veljače 2023. u 20 sati (po kijevskom vremenu).”

Kao odjek ovog događaja u našim krajevima, u petak 24. veljače u 18 sati u Katedrali sv. Vida u Rijeci  Caritas Riječke nadbiskupije organizira Križni put koji će predvoditi generalni vikar Riječke nadbiskupije i rektor katedrale Mario Tomljanović. Meditacije ukrajinskoga Križnoga put čitat će djelatnici nadbiskupijskoga Caritasa na hrvatskom jeziku te osobe iz Ukrajine koje borave na području Riječke nadbiskupije  na ukrajinskom jeziku.

U Dubrovniku će se u isto vrijeme kad i u Kijevu, u petak u 19 sati, moliti Križni put „366. postaja“, koji će u Zbornoj crkvi sv. Vlaha predvoditi predsjednik Caritasa Dubrovačke biskupije, rektor Crkve sv. Vlaha mons. Ivica Pervan a u kojem će sudjelovati Caritasovi djelatnici i volonteri te dubrovački vjernici, a u vrijeme molitve Mala Onofrijeva česma zasvijetlit će bojama ukrajinske zastave.

Prijenos uživo Križnog puta iz Ukrajine prenosit će Laudato televizija u izvornom terminu 24.2. u 19 sati, a pridružili su joj se i Hrvatski katolički radio i Radio Marija. Križni put moći će se pratiti i putem poveznice na Youtube kanalu Caritasa Internationalis: https://www.youtube.com/@IAmCaritas

Hrvatski Caritas zahvaljuje osobito Laudato televiziji što je na poticaj Hrvatskog Caritasa prihvatila izazov izravna prijenosa ovog događaja uvrstivši ga u svoj program i omogućujući nama u Hrvatskoj iskustvo neposredne i zorne blizine s ljudima čije patnje, strahove i stradanje, ali i borbu, zauzetost i službu djelatne pomoći najugroženijima tijekom cijele prošle godine pratimo i podupiremo.

Hrvatski Caritas i ovom zgodom zahvaljuje hrvatskim građanima za otvorenost, požrtvovnost i poduzetnost kojima su tijekom protekle godine prigrlili naše ukrajinske prijatelje u svojim sredinama te nesebično podupirali Caritasova nastojanja konkretne pomoći ratnim stradalnicima – kroz suradnju Hrvatskog Caritasa s Caritasom Spes i Ukrajinskim Caritasom – diljem Ukrajine.

mšm

Foto: Pixabay, ilustracija