/Najbolji nastavnik svijeta plaću daje siromašnima, a nagrađen je s milijun dolara

Najbolji nastavnik svijeta plaću daje siromašnima, a nagrađen je s milijun dolara

Zaklada Varkey i ove je godine dodijelila Global Teacher Prize, nagradu koja se dodjeljuje najboljim učiteljicama i učiteljima svijeta. Ovogodišnji dobitnik tog priznanja koje sa sobom donosi i novčanu nagradu od milijun dolara je Peter Tabichi, franjevac te nastavnik matematike i fizike iz Kenije koji 80 posto svoje plaće poklanja u dobrotvorne svrhe.

Peter je nastavnik u srednjoj školi Keriko Mixed Day koja se nalazi u mjestu Pwani Village u Keniji. Čak 95 posto učenika te škole dolazi iz siromašnih obitelji i gotovo trećina njih nema jednog ili nijednog roditelja, piše Srednja.hr.

U mjestu u kojemu su suša i glad česte pojave, a visok je postotak onih koji su ovisni o drogama, prerano napuštanje obrazovanja nije rijetkost.

Posjećuje domove svojih učenika

“Vidjeti kako znanje, vještine i samouvjerenost kod mojih učenika raste, najveća je radost u nastavničkom poslu! Najveće je zadovoljstvo gledati kako postaju otporni, kreativni i produktivni pripadnici društva i znati da sam ja ključ koji otključava njihov potencijal”, smatra Peter.

Ovaj je nastavnik pokrenuo klub za poticanje talentiranih učenika te je proširio školski prirodoslovni klub. Prošle godine bio je mentor učenicima na kenijskom Sajmu znanosti i inženjerstva za kojeg su njegovi učenici izumili uređaj koji će gluhim i slijepim ljudima pomoći u mjerenju objekata. Na tom su natjecanju pobijedili u kategoriji javnih škola.

Matematički tim kojeg Peter vodi kvalificirao se na veliko matematičko natjecanje INTEL International Science and Engineering Fair 2019.

Sa svojih četvero kolega, učenicima koji postižu slabije rezultate Peter besplatno daje privatne instrukcije. Svakoga vikenda Peter posjećuje domove svojih učenika i upoznaje se s izazovima svake od njihovih obitelji, a čak 80 posto svoje plaće daje u dobrotvorne svrhe.

Ne čudi da je nagrada za najboljeg učitelja svijeta otišla upravo u Peterove ruke, a uručio mu ju je poznati glumac Hugh Jackman.

mšm/Srednja.hr

Foto: Screenshot (Youtube)