/‘NAJLJEPŠA PRIČA NA KUGLI ZEMALJSKOJ’ Kako je potres spojio malu obitelj iz Siska s nepoznatim ljudima iz dalekog Splita

‘NAJLJEPŠA PRIČA NA KUGLI ZEMALJSKOJ’ Kako je potres spojio malu obitelj iz Siska s nepoznatim ljudima iz dalekog Splita

Život u Sisku nakon 29. prosinca mnogima više nije isti. Iako je razoran potres mnoge ljude ostavio bez domova i svega što su u životu gradili, učinio je jednu dobru stvar – pokazao nam još jednom koliko su velika srca Hrvata. Na svojoj je koži to osjetila i 34-godišnja Milana Studen iz Siska. Njezina je kuća stradala u potresu, a iako ni od koga nije tražila pomoć, dobila je ono što joj je najviše trebalo.

”Imam najljepšu priču na zemaljskoj kugli”, počela je za Dnevnik.hr svoju priču Milana. Sve je počelo na Facebooku.

”Nakon što se dogodio potres otišla sam k teti u Novu Gradišku. Tamo smo djeca i ja mogli biti tri dana jer je teta morala na operaciju. Javila mi se jedna žena na Facebooku u inbox treba li pomoć. Ali tada ti ne treba ništa osim psihičke pomoći”, počela je pričati Milana.

U moru pitanja treba li joj čega, javila se jedna Dijana iz Splita.

”Nije me pitala što trebam, nego kako sam, kako su djeca. To mi je trebalo. Onda je rekla: ‘Ajde makni se od tamo i u Split s djecom’. Moj muž radi u Virovitici i rekla sam da ćemo vidjeti. Rekao je da odemo u Split dok se još tlo trese”, kaže. Tako je i bilo. S djecom i suprugom se spakirala i krenula u Split Dijani koju nikada prije nije vidjela niti su prije potresa znale jedna za drugu.

‘Ne mogu vjerovati da postoje toliko dobri ljudi’

Dijana Paraman Babić i njezin suprug Boris dočekali su ih raširenih ruku.

”Ne mogu vjerovati da postoje toliko dobri ljudi. Nemoguće mi je da sam ja upoznala tako dobre ljude. Najviše me dirnulo što su nam dali svoju spavaću sobu, a oni su u dnevnoj sobi spavali. A kad smo došli svakoga od nas je čekao potpuno novi donji veš. Suze mi same idu”, kaže Milana i priča kako im u Splitu nije nedostajalo baš ničega. Za njezinu djecu su pribavili i igračke.

”Kad sam rekla Dijani da mi nije ništa potrebno osim psihološke pomoći, ona je organizirala da mi sutradan u stan dođe psiholog. Došao je Darko iz Zagreba. Dijana i njezina obitelj su čak otišli iz stana da mi možemo razgovarati s psihologom”, ispričala je Milana.

Dijanina prijateljica, Studenima je pronašla apartman u Splitu čija im je vlasnica ponudila besplatan smještaj.

”S gazdaricom Mirjanom Glavaš ujutro smo pili kavu. Ona bi ponekad i otišla s djecom u šetnju. To mi je kao obitelj. A bila su tamo u drugom apartmanu i dva studenta koji su se poigrali s mojom djecom pa bi nekad došli kod mene na capuccino i radili mi društvo”, opisala je oduševljeno svoje doživljaje Milana.

Ne prođe niti jedan dan se Milana ne čuje sa svojom splitskom obitelji. ”Moji Splićani… Bila sam tamo niti mjesec dana, ali oni su moja obitelj”, rekla je.

bl/Dnevnik.hr

Foto: Pixabay ilustracija