/Napokon donesena odluka koja će oduševiti oboljele: Spinraza za sve!

Napokon donesena odluka koja će oduševiti oboljele: Spinraza za sve!

Povjerenstvo za lijek Spinraza pri Ministarstvu zdravstva na posljednjem sastanku, održanom u četvrtak, donijelo je odluku da taj lijek za spinalnu mišićnu atrofiju od sada mogu primati i djeca na respiratoru, kao i odrasli. Odluka je to na koju su čekali brojni oboljeli u Hrvatskoj.

Te dvije skupine oboljelih do sada, podsjetimo, nisu bile kandidati za taj skupi lijek. Odluku Povjerenstva potvrdio je ministar zdravstva prof.dr.sc. Milan Kujundžić rekavši da je u međuvremenu i zastupnik Biogena, proizvođača lijeka, proširio indikacije da se lijek može davati i djeci na respiratoru i odraslima, piše Večernji list.

Idući korak je na Povjerenstvu za lijekove Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje koje je u srijedu razmatralo prijedlog predstavnika proizvođača lijeka.

“Dok je postupak u tijeku, a provodi se sukladno važećem Pravilniku, i nije donesena konačna odluka, Zavod ne može komentirati tijek postupka”, odgovorili su iz Zavoda.  

Podsjetimo, nedavno smo pisali o djevojci koja je hitno trebala Spinrazu.

Kako pravo na lijek nisu imali oni stariji od 18 godina i djeca koja su na respiratoru, mjesecima se zbog toga prosvjedovalo diljem Hrvatske. Kristina Horžić, oboljela od progresivne bolesti spinalne mišićne atrofije, javno je poručila vladajućima: ”Želim i dalje raditi i biti korisna ovom društvu i zajednici i funkcionirati samostalno”.

Prošlo je nekoliko mjeseci od prosvjeda na Markovu trgu nakon kojeg su premijer Andrej Plenković i ministar Milan Kujundžić primili predstavnike prosvjednika. Tada su im obećali da će u roku od dva tjedna Povjerenstvo dati novo mišljenje. No obećanje nisu ispunili u navedenom roku.

mšm/večernji list

Foto: FB (Spinalna Mišićna Atrofija Hrvatska – Spinraza Za Sve)Podsjetimo,