/‘NAŠ PLAVI SVIJET’ Udruga za autizam – Zagreb predstavila iznimno važan projekt

‘NAŠ PLAVI SVIJET’ Udruga za autizam – Zagreb predstavila iznimno važan projekt

Na svečanoj press konferenciji održanoj prošli tjedan u Hotelu International Udruga za autizam – Zagreb predstavila je projekt “Naš plavi svijet” osnivanje treće životne zajednice za odrasle osobe iz spektra autizma.

Udruga za autizam – Zagreb je neprofitna i socijalno – humanitarna nevladina organizacija koju su 1997. godine osnovali roditelji djece i osoba s poremećajem iz spektra autizma s ciljem promicanja i ostvarivanja njihovih prava. Obzirom da u Republici Hrvatskoj nije sustavno riješeno pitanje prava na život u zajednici odraslih osoba s poremećajem iz spektra autizma, roditelji ovih osoba postavljaju pitanje “Što će biti s našom djecom kad nas više ne bude?” Upravo iz tih razloga, roditelji, članovi Udruge za autizam – Zagreb, prije 15 godina pokrenuli su program izvaninstitucionalne skrbi za odrasle osobe s poremećajima iz spektra autizma.

Udruga je osnovala dvije stambene zajednice u Gradu Zagrebu i Zagrebačkoj županiji te je kao takva prva i još uvijek jedina roditeljska udruga u Hrvatskoj koja pruža ovakav oblik skrbi i programa.
A sada ideja Udruge za autizam – Zagreb stara nekoliko godina ulazi u novu fazu realizacije koja će trajati dvije i pol godine, nakon kojih ćemo napokon imati i našu treću stambenu zajednicu u selu Vukšinac.

Izuzetno smo sretni i ponosni što smo uz pomoć partnera Općine Dubrava i prijatelja iz tvrtke Plavo more, te nesebične podrške članstva Udruge za autizam – Zagreb i ostalih simpatizera, uspjeli povući bespovratna sredstva iz EU fondova kako bi naše poimanje deinstitucionalizacije odraslih osoba s poremećajem iz spektra autizma dobilo još jednu, konkretnu i senzoričku, potvrdu.

Udruga je za potrebe osnivanja svoje treće zajednice, pored postojećih u selu Mostari u Zagrebačkoj županiji i stanu u zagrebačkom naselju Novi Jelkovec, od Zagrebačke županije i Osnovne škole Dubrava dobila u tridesetogodišnji najam staru područnu školu koja će prema projektu arhitektice Monike Tomić, DOMOPLAN d.o.o, biti adaptirana u životnu zajednicu za osam odraslih osoba s poremećajem iz spektra autizma.

Istodobno, u partnerstvu s Općinom Dubrava ostvarit će se i drugi dio projekta, uređenje senzornog parka za djecu s poteškoćama u razvoju i osobe sa invaliditetom u samom središtu općine Dubrava u Zagrebačkoj županiji.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u stopostotnom iznosu.

Na svečanoj press konferenciji održanoj jučer u Hotelu International Udruga za autizam – Zagreb predstavila je projekt…

Objavljuje Udruga za autizam – ZagrebUtorak, 1. rujna 2020.

bkk/bl

Foto: Facebook Udruga za autizam – Zagreb