/‘NAŠLI MIR U KAMPOVIMA’ Izbjeglice iz Ukrajine imaju jednu želju: ‘Neka rat što prije završi!’

‘NAŠLI MIR U KAMPOVIMA’ Izbjeglice iz Ukrajine imaju jednu želju: ‘Neka rat što prije završi!’

Zbog ratnih razaranja, oko pet i pol milijuna Ukrajinaca napustilo je svoju zemlju. U Slovačkoj ih je trenutačno više od 372 tisuće. Ipak, posljednja dva tjedna, velik broj njih vratio se u Ukrajinu.

Prihvatni su centri u gotovo svim većim slovačkim gradovima.

“Ovo gdje se ja nalazim, prva je kontakt točka uz granicu – kamp Mihalovce, udaljen 35 kilometara od slovačko-ukrajinske granice, odnosno prijelaza Višne Nemecke. Ovdje je danas situacija mirna, možda je to i zbog praznika, ali posljednjih je dana znatno manji priljev izbjeglica. Nakon početka rata ovim je kampom dnevno prolazilo i nekoliko tisuća izbjeglica, danas ih je do 18 sati prošlo dvjestotinjak. Slična situacija u Košicama, koje imaju dosta privremenih smještajnih kapaciteta, no problema bi moglo biti s dugoročnim smještajem. No, prema posljednjim podacima, u posljednja dva tjedna iz Slovačke u Ukrajinu vratilo se oko 75 tisuća ljudi tako da bi ovi kapaciteti ipak mogli biti dovoljni”, izvijestila je Ivana Perić za središnji Dnevnik HTV-a.

Dmitrij godinama živi u Košicama, a sestra je kod njega našla utočište.

“Došla mi je sestra iz Harkiva, ondje su preživjeli svašta. Ona je kod kuće, nije imala volju doći ovako. Ali sam Evu doveo da se malo zabavi”, kaže Dmitrij.

Potpuno drukčija atmosfera u prihvatnom centru pokraj kolodvora. Svi sjede u tišini.

“Stigli smo iz Ukrajine, iz Odese. Došla sam sa svoje troje djece preko Užgoroda i prijelaza Višne Nemecke”, kaže Natalija, izbjeglica.

Svi imaju jednaku želju…

“Neka rat što prije završi”, poručuje Vanja Korolj, izbjeglica.

mšm

Foto: Screenshot/HRT