/‘NISMO SAME’ Na Dan narcisa građani i brojni poznati donirali za prijevoz žena na kemoterapiju

‘NISMO SAME’ Na Dan narcisa građani i brojni poznati donirali za prijevoz žena na kemoterapiju

Ove subote, 26. ožujka 2022. u Zagrebu obilježen je Međunarodni Dan Narcisa. Podjela narcisa održana je na 7 lokacija u Zagrebu, s centralnom na Cvjetnom trgu (kod spomenika), dok je paralelno obilježena i na Trgu bana Josipa Jelačića. Udruga žena oboljelih i liječenih od raka NISMO SAME imala je svoj štand te se na društvenim mrežama zahvalila svima na podršci njihovom projektu prijevoza žena na kemoterapiju “Nisi sama – ideš s nama!”. Podršku su im pružile i brojne javne osobe, a Udruga je ujedno proslavila i 5. rođendan.

“Hvala svima koji su danas posjetili štand Nismo same, proslavili s nama 5. rođendan i kupnjom narcisa donirali za naš projekt prijevoza žena na kemoterapiju “Nisi sama – ideš s nama!” Od vaših smo donacija danas prikupili iznimno vrijednih 20.130,95 kuna. Posebna zahvala svima koji su nam se pridružili u volontiranju i tako nam dali dodatnu podršku”, stoji na Facebook stranici Udruge.

Da je atmosfera bila odlična pokazuju i brojne fotografije na kojima su nasmijana lica, a među onima koji su pružili podršku bilo je i poznatih lica – novinara, glumaca, političara i drugih javnih osoba.

Podsjetimo, prve subote proljeća tradicionalno se obilježava Dan narcisa, spoj humanitarne akcije i javnozdravstvene kampanje, koji je pokrenula Hrvatska liga protiv raka. Cilj ove akcije je podizanje društvene svijesti o važnosti preventivnih pregleda dojki u svrhu ranog otkrivanja raka dojke i, posljedično, smanjenja smrtnosti. Tog se dana prodaju narcise, a prikupljena sredstva namijenjena su prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke.

“Rak dojke zloćudna je bolest koja se razlikuje prema vrsti tkiva od kojeg je nastala i prema proširenosti. Različite vrste raka dojke ponašaju se različito. Neki rastu sporo i rijetko metastaziraju, dok su drugi agresivniji, rastući i šireći se brzo. Budući da su simptomi rijetki u ranim stadijima bolesti, redoviti samopregledi dojki od izuzetne su važnosti. Ako se prilikom samopregleda pronađe kvržica koja je na opip drugačija od ostalog tkiva dojke, oteklina tkiva dojke koja ne prolazi, nabiranje ili uvlačenje kože dojke, orožnjavanje kože oko bradavice, promjena oblika dojke ili promjena bradavice poput uvlačenja te iscjedak iz bradavice, posebno ako je krvav, potrebno je javiti se svom liječniku. Iako se većina slučajeva raka dojke dijagnosticira kod starijih žena, od raka dojke mogu oboljeti i mlađe žene, stoga je važno da se već od najranije mladosti započne i stekne navika redovitih samopregleda dojki”, stoji na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Dodaje se kako u ranom otkrivanju raka dojke ključnu ulogu kao najbolji test probira ima mamografija – radiološka pretraga kojom se niskom dozom rendgenskih zraka detektiraju promjene u tkivu dojke. Budući da rano otkrivanje raka povećava vjerojatnost uspješnog liječenja, od iznimne je važnosti informirati i potaknuti žene na odaziv u Nacionalni program za rano otkrivanje raka dojke koji se u Hrvatskoj provodi od 2006. godine. U sklopu programa sve žene u dobi od 50 do 69 godina primaju poziv za mamografski pregled svake dvije godine s ciljem što ranijeg otkrivanja bolesti, većeg uspjeha liječenja, poboljšanja kvalitete života oboljelih te smanjenja smrtnosti. Kod žena koje su se odazivale u nacionalni program, pokazalo se da je rak dojke otkriven u ranijem stadiju u većem postotku, nego kod žena koje se nisu odazvale na poziv u program.

mšm

Foto: Facebook/Nismo same