/‘NISMO SAME UOČI DANA NARCISA’ Ivana Kalogjera poziva na podršku: Broj oboljelih žena od raka dojke raste, važno je da brinemo o zdravlju!

‘NISMO SAME UOČI DANA NARCISA’ Ivana Kalogjera poziva na podršku: Broj oboljelih žena od raka dojke raste, važno je da brinemo o zdravlju!

Udruga žena oboljelih i liječenih od raka Nismo same poziva sve da im se pridruže na obilježavanju Dana narcisa 2023. i proslavi 5. rođendana projekta „Nisi sama – ideš s nama!“ u subotu 25. ožujka, od 10 do 15 sati u centru Zagreba. Njihov štand pronađite na Trgu Petra Preradovića (Cvjetni trg) ispred caffe bara „Cvjetni“. Više o ovome događanju i samoj atmosferi upitali smo Ivanu Kalogjeru, osnivačicu i predsjednicu Udruge.

“Dan narcisa je javnozdravstvena akcija koja ima za cilj podizanje društvene svijesti o važnosti preventivnih pregleda dojki u svrhu ranog otkrivanja raka dojke, a tradicionalno se obilježava prve subote proljeća. Budući da je u udruzi Nismo same većina članica preboljela rak dojke, mi tu kampanju smatramo iznimno važnom pa ćemo 25. ožujka u suradnji s Gradskim uredom za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom i pod pokroviteljstvom Gradonačelnika Grada Zagreba, na Cvjetnom trgu obilježiti Dan narcisa 2023.”, započela je Kalogjera.

Dodala je kako poziva sve zainteresirane da u subotu, između 10 i 15 sati, dođu na Trg Petra Preradovića, posjete njihov štand i izraze svoju podršku.

“Mi ćemo taj dan obilježiti i 5. rođendan našeg jedinstvenog projekta besplatnog taksi prijevoza na kemoterapiju „Nisi sama – ideš s nama“. Očekujemo da će taj važan rođendan s nama doći proslaviti brojne korisnice projekta, naši volonteri, ali brojne poznate osobe koje podržavaju naš rad. Usluge projekta do sad je koristilo 695 onkoloških pacijentica za koje smo osigurali više od 22.500 za njih besplatnih taksi vožnji koje su platili naši donatori, brojni građani i tvrtke”, napomenula je naša sugovornica.

Broj korisnica, dodala je, raste iz dana u dan pa je njihova udruga iz tog razloga za 25. ožujka prijavila i novu humanitarnu akciju.

“Sav prihod od donacija koje prikupimo na Danu narcisa bit će usmjeren na pokrivanje troškova našeg jedinstvenog projekta besplatnog taksi prijevoza na kemoterapiju “Nisi sama – ideš s nama!“. Oni koji u subotu neće moći doći na Cvjetni, donaciju mogu, do 31. ožujka, uplatiti i online na naš humanitarni račun IBAN: HR4324020061500127922. Za sve koji će nas doći podržati pripremili smo i posebne materijale koji ukazuju na važnost ranog otkrivanja raka dojke. Dijelit ćemo i letke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo kojima se poziva sve građane da se odazovu na preventivne preglede”, istaknula je Kalogjera.

Dan narcisa 2022.

Za kraj je podsjetila sve na poraznu statistiku vezanu uz rak dojke u Hrvatskoj.

“Ne zaboravimo, rak dojke je po broju oboljelih koji raste iz godine u godinu, najzastupljenija maligna bolest u žena i zato je važno da svi vodimo brigu o svom zdravlju. Našoj Udruzi ukazati na tu potrebu jedan je od prioriteta, pa iz tog razloga i provodimo EU projekt „Nisi sama – educiraj se uz zdravu kavu s nama“ u 15 hrvatskih gradova”, poručila je Ivana Kalogjera.

Više o Udruzi i Danu narcisa pogledajte na Facebooku.

Što je rak dojke i tko ga može dobiti?

Rak dojke je zloćudna bolest koja nastaje kad normalne žljezdane stanice dojke promijene svoja svojstva te počnu nekontrolirano rasti, umnožavati se i uništavati okolno zdravo tkivo. Takve promijenjene stanice mogu potom otići u limfne i/ili krvne žile te tako proširiti bolest u druge dijelove tijela. Uzrok nastanka raka dojke uglavnom je nepoznat. Mnoge epidemiološke studije pokazuju da postoji više poznatih rizičnih čimbenika koji su nedvojbeno povezani s nastankom raka dojke. Od raka dojke najčešće obolijevaju žene iznad pedesete godine života, ali u najnovije vrijeme sve češće obolijevaju i mlađe žene pogotovo, u četrdesetim godinama. Muškarci također mogu oboljeti od raka dojke, ali znatno rjeđe nego žene. Jedan posto svih zabilježenih slučajeva raka dojke zabilježen je kod muškog spola.

Koji su uzroci i rizični čimbenici za nastanak raka dojke?

Najznačajniji rizični čimbenici koji povećavaju rizik nastanka raka dojke su: dob, prva menstruacija prije 12-te godine života, menopauza nakon 50-te godine života, nerađanje ili rađanje poslije 30-te godine života, pojavnost raka dojke i/ili raka jajnika kod bližih srodnika, prethodna bolest dojke. Povećani rizik za rak dojke vezan je i uz određene životne navike i stil života koji se smatraju nezdravim: prehrana bogata masnoćama i šećerima, pretilost, povećana konzumacija alkohola, pušenje, izloženost radioaktivnom zračenju, stoji na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Maja Šubarić Mahmuljin

Foto: Facebook/Nismo same