/‘NIŠTA NIJE NEMOGUĆE’ U Hrvatsku došao dvostruki amputirac u jedinstvenom pothvatu kamperom do Kine: Promijenio sam pogled na život i prevladao strahove!

‘NIŠTA NIJE NEMOGUĆE’ U Hrvatsku došao dvostruki amputirac u jedinstvenom pothvatu kamperom do Kine: Promijenio sam pogled na život i prevladao strahove!

Dirk Haus, 49 godišnji IT stručnjak iz Njemačke koji ima amputirane obje potkoljenice, odlučio se na jedinstveni poduhvat putovanja od Njemačke do Kine u kamionu koji je kompletno sam preuredio i opremio kako bi se u njemu moglo boraviti. Na putovanje je krenuo prije tjedan dana, a danas boravi u Hrvatskoj, četvrtoj zemlji od ukupno 21 zemlje koje će obići na putu koji će  trajati 10 mjeseci.

Prije nego što je 2014. dobio meningokoknu sepsu s Waterhouse Friderichsenovim sindromom, nakon čega je uslijedila amputacija obje potkoljenice, poprilično je kampirao po cijelom svijetu. Nakon operacije trebalo mu je neko vrijeme da nađe novi način prakticiranja svoje ljubavi prema putovanjima. Nakon što je shvatio da je kamion adaptiran njegovim potrebama pravo rješenje,  usvojio je i neke nove životne vrijednosti

„Radeći kao IT stručnjak puno sam putovao po svijetu, no nisam imao baš puno vremena obići ljude i naučiti o kulturama. Sada ću to moći. Nakon operacije i rehabilitacije promijenio sam pogled na život i naučio sam više cijeniti neke uobičajene stvari koje uzimamo zdravo za gotovo. Dodatna motivacija za ovo putovanje je i poslati poruku osobama s invaliditetom i onima bez invaliditeta. Poruka je „Uvijek je sada“, u stvari preuzeta misao Sama Harrisa, američkog filozofa i neuroznanstvenika, koja je postala jedna od mojih vodilja u životu. Smatram da se za sreću, treba usredotočiti na trenutak i uživati u njemu. Bilo bi divno kada bi naše putovanje motiviralo druge osobe s invaliditetom da slijede svoje snove i prevladaju strahove“, kaže Dirk Haus.

Potporu na ovom složenom putovanju pružit će mu i tvrtka Ottobock, svjetski lider u razvoju proizvoda za osobe s ograničenom pokretljivošću, kroz angažman ortopedskih tehničara koji se nalaze na pojedinim postajama puta u Europi i Aziij, Dirk Haus naime koristi najsuvremenija protetička stopala Taleo koja mu omogućuju kretanje kao i ostalim osobama, a povremeno koristi i invalidska kolica Motus.

Kako bi pružili podršku ovom pothvatu, s D. Hausom su se susreli Ana Sršen, predsjednica Udruge osoba s amputacijom udova Grada Zagreba i zagrebačke županije (UAZ) te Matija Tenšić član Udruge osoba s invaliditetom (DDICDP) iz Varaždina koji također ima dvostruku amputaciju potkoljenica. Tijekom susreta su imali priliku razgledati Mercedes Benz kamion, star 26 godina za koji je Dirk sam osmislio unutarnji dizajn te ga većim dijelom kreirao kako bi odgovarao njegovom stupnju invaliditeta. Tako u naoko malom kamionu/kamperu ima dovoljno mjesta za tuš, veliki udoban krevet širine 160 cm, kuhinju te prostora za kretanje s invalidskim kolicima.

„Ovo je zaista jedinstvena priča od samog početka. Prvo je potrebno odvažnosti da se odluči na ovakav 10 mjesečni put, a ujedno je Dirk i sam sve osmislio. Ovo samo pokazuje da ništa nije nemoguće i da nas tjelesna ograničenja ne bi trebala sprječavati u onome što želimo napraviti u životu“, rekla je Ana Sršen. Matija Tenšić je s Dirk Hausom razmijenio iskustva u korištenju pomagala, a s obzirom da je i sam prošao puno zemalja vozeći kamion, dao mu je vrijedne savjete.

Dirk je tijekom susreta promovirao online platformu Movao namijenjenu isključivo osobama s invaliditetom s amputacijama. To je jedinstvena platforma u koju se mogu uključiti osobe sa invaliditetom te na taj način razmijenjavati iskustva i vrijedne informacije.

mšm

Foto: promo