/Novi zakon pomaže osobama s invaliditetom: Lakše će do javnih informacija

Novi zakon pomaže osobama s invaliditetom: Lakše će do javnih informacija

Zastupnici u Hrvatskom saboru su prilikom rasprave o prijedlogu novog zakona koji se odnosi na pristupačnost mrežnih stranica istaknuli da treba olakšati život osobama s invaliditetom i omogućiti im primanje javnih informacija.

Upozoravaju da zakon treba provoditi kako se ne bi dogodilo da, unatoč zakonskim odredbama i dalje postoje građevinske barijere za osobe s invaliditetom, piše HRT.

Što to donosi zakon složenog naziva – Zakon o pristupačnosti mrežnih stranica i programskih rješenja za pokretne uređaje tijela javnog sektora, objasnio je državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić. 

“Tim zakonom tijela javnog sektora će morati svoje mrežne stranice i programska rješenja za pokretne uređaje učiniti pristupačnima tako da sadržaj korisničkog sučelja bude razumljiv i pogodan za upravljanje te da im se može pristupiti različitim korisničkim programima, odnosno internetskim preglednicima”, objasnio je Gršić, naglašavajući kako će te stranice morati biti prilagođene osobama s različitim oblicima invaliditeta.

Zastupnica Ljubica Lukačić (HDZ) zahvalila se svima na tome što je u Saboru omogućena govornica koju mogu koristiti osobe s invaliditetom. 

“Ovo je zakon koji izjednačava mogućnosti. Zakonom koji je predložila Vlada pomoći će se osobama s invaliditetom i starijim osobama u svakodnevnom životu, pružiti im na internetu spektar informacija, izjednačiti njihove mogućnosti”, rekla je Lukačić.

Zakon hvali i SDP, čiji zastupnik Darko Parić poziva da ga se provede “kako treba”, jer, kako primjećuje, Saboru je trebalo skoro 30 godina da postavi govornicu prilagođenu osobama s invaliditetom.

I Nada Turina Đurić (Glas) podupire zakon i smatra da bi digitalizacija javnog sektora značila manje korupcije i lažnih vijesti.

mšm/hrt

Foto: Pixabay