/‘ONI SU ČISTI BLAGOSLOV’ Dan je osoba s Down sindromom: Ne zaboravite obući šarene čarape!

‘ONI SU ČISTI BLAGOSLOV’ Dan je osoba s Down sindromom: Ne zaboravite obući šarene čarape!

Ožujak je mjesec sindroma Down. Svjetski dan osoba s Down sindromom tradicionalno se obilježava na današnji dan – 21. ožujka. Tim su se povodom na društvenim mrežama oglasili iz Udruge za sindrom Down Zagreb s predivnim citatom i fotografijama članova Udruge. Pozvali su sve zainteresirane da ih posjete na Danu otvorenih vrata od 10 do 16 sati te podsjetili na to da se u znak potpore svim osobama s Down sindromom obuku šarene čarape.

“Postoje neka djeca. Ona se rode, znaš, s malo drugačijim kromosomima. Zapravo, samo s jednim. Dvaestprvim. Ništa posebno. Jedan manje – više. Ali pazi, nemaju oni zato manje, kako kažu neki. Više imaju. Dobiju dobrotu, kakvu ja ne nosim u svojim prsima. Dobiju iskrenost, kakvu ja ne poznajem u svojoj glavi. Nose ogromnu ljubav. Osjećajnost. Predivnost. I znaš što? Nisu oni drugačiji. Mi smo. Jer ne kužimo život. Jer smo svojom glupošću blokirani. Jer ne gledamo srcem, nego rangiramo prema kojekakvim normama. Mi smo, kad ti kažem. Mi smo zakinuti. A oni? Oni su čisti blagoslov. (Ivana Klarić)”, stoji na Facebook stranici Udruge za sindrom Down Zagreb.

Pozvali su sve zainteresirane da ih posjete u Udruzi. Podsjetili su i na to da se u znak potpore svim osobama s Down sindromom obuku šarene čarape.

“Dođite sutra i posjetite nas u Udruzi imamo…Dan otvorenih vrata od 10-16 sati. Možete nas upoznati malo više, saznati malo više o nama, našim mogućnostima i potrebama, igrati se s nama i ispunjeni ćete ići kući….Ne tražimo mnogo, ali dajemo sve. Vidimo se! P.s. I ne zaboravite obuci ŠARENE ČARAPE”, stoji u objavi Udruge na Facebooku.

Podsjetimo, Downov sindrom je najčešća kromosomopatija koja se javlja kod ljudi. Uzrokovana je pojavom viška genetskog materijala na 21. kromosomu, što za posljedicu ima razvoj fenotipa ovog sindroma.

Za sve osobe s Downovim sindromom potrebno je osigurati adekvatnu zdravstvenu i socijalnu skrb te ih uključiti u programe osposobljavanja za samostalni život.

Udruga za sindrom Down Zagreb
Udruga za sindrom Down Zagreb

mšm

Foto: Facebook/Udruga za sindrom Down Zagreb