/Udruga ‘SrceZgrada’: Ako sustav ne bude ispunjavao očekivanja građana, bit ćemo pokret otpora!

Udruga ‘SrceZgrada’: Ako sustav ne bude ispunjavao očekivanja građana, bit ćemo pokret otpora!

“Bavit ćemo se svim posljedicama potresa u Zagrebu. Važna nam je solidarnost u društvu jer se potres tiče svih nas”, rekla nam je Sanja Bijonda iz udruge “Srce Zgrada” koja je osnovana u srijedu u Zagrebu. Udruga je nastala kao izraz potrebe građana pogođenih razornim potresom 22. ožujka i slijedom inicijative koja je pokrenuta interakcijom građana putem Facebooka netom nakon potresa.

Za predsjednika udruge je izabran Robert Prugovečki, a za zamjenicu predsjednika Sanja Bijonda.

“Kako živim u centru grada i sama sam osjetila posljedice potresa. Morala sam iseliti iz stana, u koji još uvijek dolazim samo povremeno. Imam malu djecu i moram imati sve uvjete za život, a još nemamo tople vode”, rekla nam je Bijonda i dodala kako joj je u potresu bio oštećen i dimnjak, no šteta je sanirana.

Svjesna svih problema s kojima se suočavaju građani poput nje, odlučila se kroz udrugu aktivno uključiti u proces obnove Zagreba.

“Želja nam je privući što veći broj članstva kojem će ponuditi razne pogodnosti i pomoć kroz edukacije i predavanja. Bavit ćemo se svim posljedicama potresa. Važna nam je solidarnost u društvu jer se potres tiče svih nas”, istaknula je Bijonda i poručila kako se žele povezati sa stručnjacima koji će pomoći ljudima i savjetovati im kako prevladati ovaj težak period.

Osnivačka skupština

Razočaranje građana kao povod za djelovanje

Povod za građansku inicijativu “Srce ZGrada” proizašao je razočarenjem građana nakon potresa i suočavanjem s posve nespremnim sustavom na gradskoj i državnoj razini.

“Očekivana reakcija sustava izostala je nakon potresa, javne vlasti nisu pravovremeno i organizirano reagirale kako bi pomogle ili ispunile barem minimalna očekivanja i zakonske dužnosti. Umjesto toga, politikom podjela i neosnovanim okrivljavanjem očajnih građana da su sami krivi za posljedice potresa, pokušavaju otkloniti odgovornost za vlastite propuste i dugotrajnu neorganiziranost javnog sustava”, poručili su s osnivačke Skupštine udruge održane u srijedu.

Takva politika podjela, dodaju, nastavila se neprimjerenim sukobima političkih i interesnih skupina, netransparentnom podjelom sredstava iz fondova za obnovu i na kraju odgađanjem donošenja Zakona o obnovi koji neće vidjeti svjetlo dana prije jeseni.

„Svakako je i naša obveza da potres bude tema od prvorazrednog značaja skorih izbora”, rekao je predsjednik udruge Robert Prugovečki i dodao da udruga želi biti partner svim građanima, stručnoj javnosti, kao i javnom sustavu koliko je to moguće.

“Bit ćemo i svojevrsni pokret otpora ukoliko sustav ne bude ispunjavao očekivanja građana čija je imovina oštećena ili uništena potresom. Na zakonu su već pali, a vidjet ćemo što će biti dalje“, poručuju iz udruge.

Podsjetimo, Srce ZGrada je građanska inicijativa koja zagovara protupotresnu obnovu i sanaciju Zagreba i okolice nakon razornog potresa koji se dogodio 22. ožujka 2020. Inicijativa je nestranačka i djeluje na načelu nediskriminacije te okuplja građane svih dijelova Zagreba i okolice, neovisno o tome u kojoj mjeri su pogođeni potresom. U njoj sudjeluju stručnjaci različitih profila – od inženjera građevinarstva i arhitekata, preko pravnika i odvjetnika, do ekonomista i specijalista za EU fondove. Međutim, ključno je da okupljaju i sve one koji samo vole Zagreb i žele na svoj način doprinijeti obnovi i razvoju grada.

Maja Šubarić Mahmuljin

Foto: privatna arhiva