/Otok dobrote za sve potrebite

Otok dobrote za sve potrebite

Otok dobrote je zajednički projekt Centra za socijalnu skrb, Komunalca i Grada Samobora. Prostor je to u koji svi mogu donijeti namirnice, robu, odjeću, obuću ili neke druge stvari koje im više možda ne trebaju, a nisu za baciti i žele ih anonimno donirati onima kojima će dobro doći. 

U jednom od zatvorenih dijelova podzemne garaže samoborskog Autobusnog kolodvora u četvrtak, 22. ožujka, otvoren je i javnosti predstavljen zajednički projekt Centra za socijalnu skrb Samobor i našeg Komunalca, a uz svesrdnu podršku Grada Samobora, koji je nazvan Otok dobrote.

Projekt Otok dobrote u njegovim glavnim crtama predstavila je ravnateljica samoborskog Centra za socijalnu skrb Nataša Koražija, koja je naglasila kako su u Centru prepoznali i nastoje pomoći onim našim sugrađanima koji prema zakonskim, ekonomskim i socijalnim cenzusima nemaju pravo na nikakvu pomoć, jer, primjerice, oba roditelja rade za vrlo male plaće, a imaju djecu ili još i neki kredit ili drugo zaduženje, pa zapravo žive na rubu siromaštva.

Obzirom da je puno takvih obitelji koje nisu obuhvaćene zakonskom regulativom, a i sami znaju da konkretnu pomoć ne mogu dobiti, Otok dobrote bi im trebao pomoći i olakšati financijsko stanje u kojem se trenutno nalaze.

No, pojasnila je Koražija, Otok dobrote nije socijalni dućan ili još jedan od oblika pomoći koje nude Crveni križ, Caritas i druge slične ustanove, nego je mjesto u koje svi mogu doći bez srama i nelagode, donijeti stvari ili od ponuđenoga potražiti i slobodno uzeti ono što im je možda potrebno, jer u njemu nitko neće dijeliti, nuditi stvari ili ih čuvati.

Ovaj projekt dio je karike postojeće socijalne mreže, a njegova dodatna pogodnost je i ta što će Otok dobrote biti otvoren sve do 21 sat navečer, a svojom “skrovitošću” osigurava svima privatnost. Unatoč tome što će možda u početku biti i nekih zlouporaba, u Centru vjeruju da će humanost ipak prevladati i da je to iskorak prema boljem sutra za jedan dio populacije.

Vrijednost i važnost ovog projekta prepoznalo je i naše gradsko komunalno poduzeće, jer upravo je takav prostor bilo teško pronaći pa je Komunalac uskočio, na čemu je ravnateljica Nataša Koražija zahvalila direktoru Komunalca Ivici Karoglanu, kao i nazočnim gradskim čelnicima – zamjenicima gradonačelnika Sanji Horvat Ivaković i Željku Stancu te pročelniku Juri Horvatu, kao i djelatnicima Komunalca koji su nazočili otvorenju Otoka dobrote.

Direktor Karoglan zahvalio je i prisutnim volonterima i učenicima naših škola, koji će također sudjelovati u projektu ne samo kroz širenje njegove humane crte, već i kroz povremenu brigu o prostoru i njegovom daljnjem uređenju.
Poručio im je da i nadalje šire otoke ljubavi i dobrote, jer oni će uvijek nekome biti potrebni, iako bi za cijelo društvo bilo bolje da ih treba što manje.

Ovim projektom ujedno je obilježen i Međunarodni dan socijalnog rada (20. ožujka), a ravnateljica samoborskog Centra za socijalnu skrb Nataša Koražija iskoristila je priliku da prisutnima predstavi i podijeli prigodnu brošuru naziva Vremeplov socijalnog rada.

samobor.hr