/Ovo je hrabro; hrvatski pustolovac kreće u projekt života – 1000 kilometara biciklom prilagođenom invalidima

Ovo je hrabro; hrvatski pustolovac kreće u projekt života – 1000 kilometara biciklom prilagođenom invalidima

Slaven Škrobot možda je i najpoznatiji hrvatski “putnik”. Prije 12 godina skokom u more završio je kao tetraplegičar, a ta ga je nesreća doslovno vezala za kolica. Međutim, Škrobot se okrenuo putovanjima pa je ovaj svjetski putnik u tri godine bio na četiri kontinenta te je bio prva osoba s invaliditetom na svijetu koja se popela do budističkog kompleksa na znamenitoj stijeni Pidurangala u Šri Lanci. 

Svoje doživljaje i misli redovito dijeli na Facebooku na kojemu ga prati više od 17 tisuća ljudi. Prošle godine, zbog epidemije, putovao je Jadranom, dobitnik je i nagrade Najbolji putnik 2020. Trenutno se sa svojim timom nalazi u Egiptu, ali u novu pustolovinu nije krenuo prije nego je objavio da kreće u vrlo ambiciozan, novi projekt.

Riječ je o akciji “Slavenovih 1000 kilometara u kolicima za osmijehe na licima” s ciljem da se za jednu do tri osobe (ovisno o tome koliko će se prikupiti sredstava) osigura isti takav bicikl kojim je Slaven prošle godine uzduž i poprijeko prošao otoke Krk, Vis, Mljet i Dugi otok.

Sada planira s biciklom kojeg pokreće rukama proći 1000 kilometara od Savudrije do Prevlake.

“Ideja da bicikliram 1000 km duž cijele Hrvatske obale rodila se prije nešto manje od godinu dana, puno prije nego sam dobro promislio da li ju uopće mogu ostvariti i na koji način s obzirom na ovakvo zdravstveno stanje. Tada nisam ni slutio da će mi za tako nešto biti potrebno ovoliko čekanja, strpljenja, živaca i energije. Nisam imao pojma u što se zapravo upuštam. No, nema veze. Na greškama se uči pa sam tako i iz ovoga izašao bogatiji za neka nova iskustva koja će mi biti potrebna u budućnosti.

Sada, skoro godinu dana nakon nebrojenih neprespavanih noći, mozganja, istraživanja i napornog treniranja konačno vam pišem ovo s jasnom vizijom i ciljem. Odlučio sam, ručnim ću biciklom odvoziti cijelu Hrvatsku obalu, 1000 km, od Savudrije do Prevlake. Cilj mi je promovirati Hrvatsku, potaknuti ljude na aktivan život, motivirati ih, da vjeruju u sebe i da se ne podcjenjuju. Osim toga, idem napraviti nešto što do sada još nitko nije, barem koliko ja znam”, napisao je Škrobot na Facebooku.

“Znam točno kako sam se osjećao kada sam ga dobio. Znam koliko sam ga želio i što je taj bicikl u moj život donio. Mogu reći da ga je promijenio jer je razina slobode i samostalnosti koju on donosi neopisiva. Sada, kada se može reći da imam tu neku „moć“ želim još nekome priuštiti taj osjećaj, tj. želim da mu mi svi skupa to priuštimo, da pozira uz bicikl s iskrenim osmijehom, baš onako kako sam i ja kada sam ga dobio! Mislim da svi zaslužujemo živjeti što bolji život i želim to još nekome omogućiti”, pojasnio je pustolovac.

Međutim, kako je u nesreći koja se dogodila prije više od desetljeća sam postao osoba s invaliditetom, koja sad želi drugima omogućiti da iskuse ono što je sam iskusio dobivši prilagođeni bicikl, njegovo zdravstveno stanje nalaže puno priprema i novčanih sredstava, a na put s njim dodaje, obavezno moraju ići barem još dvije osobe.

Za ovaj najnoviji projekt Slavenu je potreban kamper “kako bi mogao voziti po osjećaju, odmoriti se kada je potrebno ili se skloniti u slučaju lošeg vremena”. Svaki treći dan trebali bi noćiti u nekakvom smještaju kako bi obavio tuširanje i odlazak na wc što u kamperu ne može, a tu su i troškovi hrane, goriva, cestarine, dodatne opreme…, ali i dodatna baterija za bicikl, koja, kako kaže, košta astronomskih 10.500 kuna.

Planira povesti i pratnju na biciklu, vozača, fotografa ili snimatelja te fizioterapeuta. Naime, Slaven namjerava od cijelog projekta napraviti dokumentarni film u kojemu bi se na kraju punim imenima zahvalio svima koji su bili dio ove priče, donirali i pomogli ostvariti cilj. “Smatrat ću to malom, ali od srca poslanom zahvalom. Nešto malo što mogu ponuditi za uzvrat”, kaže Škrobot

Ukupno mu je potrebno otprilike “nategnutih” 91 tisuća kuna zbog čega je pokrenuo GoFundMe kampanju. U trenutku pisanja ovog teksta prikupljeno je 2636 eura od planiranih 12.500.

“Svjestan sam da će se nekima ovaj iznos činiti velik, ali to je realno stanje troškova potrebno kako bi projekt uspio. Iako je taj iznos veliki, cilj je projekta skupiti znatno veći iznos potreban za kupnju bicikla za osobe s invaliditetom. Osim toga, ako će to potaknuti, motivirati i usrećiti neku osobu te joj pružiti taj osjećaj samostalnosti i slobode kao što je meni, onda je to neprocjenjivo. Zato, pomozite meni kako bismo zajedno pomogli još nekome i učinili život boljim”; poručio je Slaven.

Barbara Kraš Kedmenec

Foto: Facebook