/‘OVO JE SRAMOTNO’ Zagrebparking mjesecima maltretira slijepu osobu i mijenja razloge zbog kojih mu prijete kaznama

‘OVO JE SRAMOTNO’ Zagrebparking mjesecima maltretira slijepu osobu i mijenja razloge zbog kojih mu prijete kaznama

“Sve ovo velika je nepravda”, kazao je stopostotni invalid Mirko Hrkač kojem je lani u rujnu služba Zagrebparkinga podignula automobil u Kačićevoj ulici i naplatila mu kaznu od 500 kuna iako je imao važeću oznaku pristupačnosti koja mu je dozvoljavala parkiranje na tom mjestu, piše Jutarnji list.

Naime, Hrkaču, koji je slijep, prometni redari su prvo kao razlog kazne naveli da je znak koji ima istaknut na vjetrobranskom staklu požutio pa da datum isteka više nije bio vidljiv. Dodali su i kako su zloporabe takvih oznaka česte pa prometni redari moraju reagirati na svaku sumnju.

Iako su u Redarstvu kasnije utvrdili da je oznaka bila valjana, a Hrkač pisao mnoge žalbe i Gradskom uredu i Zagrebparkingu, ipak je na kraju platio 500 kuna kako mu ne bi stigla ovrha. Nakon pregledavanja fotografija vozila, izblijedjeli datum na oznaci je odbačen kao razlog za kaznu, a Hrkaču su odjednom rekli da znaka-uopće nije bilo, piše dnevnik.

Hrkač se tada pozvao na Zakon o pravu na pristup informacijama i zatražio osobni uvid u fotografije, s čime mu je pomogla kolegica. Kako je kazao Hrkač, prednje vjetrobransko staklo na kojem se treba nalaziti oznaka fotografirali su samo s lijeve, vozačeve strane, a oznaka je bila na desnoj.

U napucima na stranici Zagrebačkog holdinga strana na kojoj oznaka treba biti nije specificirana. Zato je Hrkač ponovno pisao Prometnom redarstvu, zatražio storniranje svih postupaka i javnu ispriku. Iz Redarstva mu odgovaraju da može izvršiti uvid u spise te poduzeti sve pravne radnje koje smatra potrebnima. Dakle sugeriraju mu da ide na sud.

Ali sada Hrkaču prijete i novom kaznom. Govori nam kako će, zato što nije dostavio podatke o vlasniku vozila, koje inače glasi na njegovu Zakladu “Čujem, Vjerujem, Vidim”, dobiti kaznu od 350 kuna, ili 700, ako ne plati odmah. Podatke o vlasniku vozila ima Zagrebparking, ali Redarstvo iz nepoznatog razloga do njih ne može doći pa traži Hrkača da ih dostavi i njima. Na sve to Hrkač se može žaliti na sudu, ali tek kada mu stigne prekršajni nalog.

bkk/Anamaria Hanžek/Jutarnji list

Foto: Facebook