/Paljenje svijeća i lampiona povodom Svjetskog dana prevencije samoubojstava

Paljenje svijeća i lampiona povodom Svjetskog dana prevencije samoubojstava

Svjetski dan prevencije samoubojstava obilježava se 10. rujna ove godine u Republici Hrvatskoj posebnom akcijom. Prema podatcima dostupnim iz Ministarstva unutarnjih poslova tijekom prošle godine počinilo je u Hrvatskoj samoubojstvo 657 osoba, što je porast od 5,1% u odnosu na godinu ranije. Od toga su žene počinile 156 suicida, a muškarci 501, to jest, čak 3,2 puta veći broj.

Alarmantan je podatak da je tijekom prošle godine broj izvršenih samoubojstava djece i mladih (0 – 25 godina) porastao u Hrvatskoj s 33 na 48, to jest, za čak 45%. Smatramo da bi za prevenciju tog problema trebalo namijeniti veća državna sredstva u korist psihičkog zdravlja djece i mladih. Od ostalih statističkih pokazatelja spomenimo da je u Dubrovačko-neretvanskoj županiji ukupan broj izvršenih samoubojstava svih životnih dobi porastao tijekom 2018. za 83,3%, dok je u Požeško-slavonskoj povećan za 50% (izvor: MUP – Statistički pregled temeljnih sigurnosnih pokazatelja i rezultata rada u 2018. godini).

Udruga Životna linija neprofitna je organizacija osnovana s ciljem borbe za pojačanu prevenciju suicida u Republici Hrvatskoj. Djeluje isključivo na volonterskoj osnovi i nije financirana iz državnog proračuna ni iz proračuna lokalnih samouprava. Hrvatska ima za svjetske razmjere razmjerno visoku stopu suicida i hitno joj je potrebna nacionalna strategija za nošenje s tim ozbiljnim društvenim problemom.

Dana 10. rujna 2019. volonteri Udruge Životna linija upalit će svijeće (lampione) uzduž Savskog mosta u Zagrebu (pješački most) u spomen na osobe koje su tijekom protekle godine preminule počinivši suicid. Svijeće će volonteri udruge početi paliti oko 17 sati, a zadržat će se kod mosta do noćnih sati. Za navedenu su akciju ishođene sve potrebne dozvole.

Udruga Životna linija poziva sugrađane i medije da svojim dolaskom u razdoblju od 17 do 22 sata podrže ovu akciju.

mšm

Foto: Životna linija