/Peticija za organizirani obrok u srednjim školama: Zar djeca od 14 ili 15 godina prestaju biti djeca?

Peticija za organizirani obrok u srednjim školama: Zar djeca od 14 ili 15 godina prestaju biti djeca?

Osnovne škole dužne su organizirati prehranu učenika, no srednjoškolce Zakon ne prepoznaje. Zar djeca po završetku osnovne škole u dobi od 14 ili 15 godina prestaju biti djeca? Radi se o 146 tisuća srednjoškolaca. Stoga je humanitarna udruga Portal Dobrote pokrenula peticiju ZA organizirani topli obrok u srednjim školama. Pozivaju sve građane, a posebice roditelje, da je potpišu i omoguće svakom djetetu u Hrvatskoj normalno djetinjstvo.

“Članak 68. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednoj školi kaže kako su osnovne škole dužne organizirati prehranu učenika dok borave u školi u skladu s propisanim normativima koje donosi ministarstvo nadležno za zdravstvo. Temeljem toga roditeljima koji nisu u mogućnosti platiti obrok djetetu u osnovnoj školi obrok se plaća većinom zahvaljujući novcu iz Europskog fonda za borbu protiv siromaštva djece u onim školama u kojima je prehrana organizirana. Želimo istaknuti kako je topli obrok u školi većini siromašne djece često jedini topli obrok u danu”, upozorava Sanja Bijonda iz Portala Dobote.

Prema istraživanjima Ekonomskog instituta u Zagrebu 200 do 300 tisuća djece u našoj zemlji živi u siromaštvu, većina njih u ekstremnom siromaštvu. Neki od njih priznali su istraživačima da na spavanje znaju ići gladni, kad ne oni, onda njihovi roditelji.

Istraživanje pokazuje kako svako treće siromašno dijete nema vlastiti krevet. Nemaju igračke. Roditelj im ne može kupiti kaput ili jaknu, ni platiti maturalno putovanje. Nemaju kompjuter, internet ni mobitel. Ne slave rođendane. Tri četvrtine njih za praznike ne ide nikamo. Četvrtini siromašnih obitelji s djecom isključena je struja jer nisu mogli plaćati račune.

Stoga iz Portala Dobrote pozivaju građane da potpišu PETICIJU.

Podsjetimo, inicijativa Portala Dobrote #danebudugladni na Svjetski dan borbe protiv siromaštva na Trgu svetog Marka ispred zgrade Hrvatskog sabora organizirala je akciju ‘Da ne budu gladni’. Sa sobom su ponijeli žlicu i odložili ih ispred zgrade Sabora kao simbol suosjećanja s onima kojima je ta žlica često prazna. Jedan od zahtjeva upravo je promjena članka 68. Zakona o odgoju i obrazovanju.

mšm

Foto: Portal Dobrote