/Peticija za spašavanje Vincenta Lamberta: Tetraplegičaru uskratili vodu i hranu!

Peticija za spašavanje Vincenta Lamberta: Tetraplegičaru uskratili vodu i hranu!

Građani su na stranici Citizengo.org pokrenuli peticiju za spašavanje hendikepiranog Vincenta Lamberta (43) kojeg je sud u Francuskoj osudio na smrt dehidratacijom i izgladnjivanjem. Peticija ja namijenjena francuskom predsjedniku Emmanulu Macronu kojeg se poziva da hitno intervenira. Dosad je prikupljeno 121.580 potpisa, a potrebno je prikupiti 200.000 potpisa.

Objašnjenje cijelog slučaja prenosimo u cijelosti.

“Najviša sudska instanca u Francuskoj, Kasacijski sud, osudila je na smrt dehidratacijom hendikepiranog Vincenta Lamberta.

43-godišnji Vincent teško je stradao u automobilskoj nesreći 2008. godine. Nakon buđenja iz kome došao je k svijesti. Samostalno diše i nije priključen na aparate za održavanje života. Međutim hranu i vodu ne može samostalno uzimati.

Njegova žena Rachel 2013. godine je odlučila, u skladu s francuskim zakonom o pasivnoj eutanaziji iz 2005., prekinuti mu davanje hrane i vode, nakon čega su se u borbu za Vincentov život uključili njegovi roditelji i zatražili nastavak liječničke skrbi.

Slučaj je završio na francuskom sudu, a dugogodišnja pravna je bitka okončana je jučerašnjom presudom. Za Vincenta to znači smrt dehidracijom i izgladnjivanjem!

Vincent ne boluje od bolesti kao što je rak, on ne umire, on je tetraplegičar, što znači kako mu je potrebna pomoć u zadovoljenju osnovnih životnih potreba a ne neka vrsta posebnog liječenja. Potrebna mu je hrana i voda.

Ali francusko zakonodavstvo ga je osudilo na smrt i to na smrt izgladnjivanjem!

Uskratiti bilo kojoj osobi hranu i vodu jedan je od najgorih oblika barbarstva.

Vincent ima isti invaliditet kao još 1700 Francuza sa sličnim zdravstvenim stanjem koji bi ako Francuska dopusti Vincentovu smrt mogli dijeliti njegovu sudbinu.

Pregled zadnjih događanja

Europski sud za ljudska prava je 2015. podržao odluku Vincentove žene Rachel da on treba umrijeti. Bolnica u Reimsu, u Francuskoj, gdje živi, tu je odluku odlučila provesti  20. svibnja 2019. te ga je počela duboko sedirati i prestala mu davati hranu i vodu.

Kasnije istog dana, prizivni sud u Parizu naredio je liječnicima da Vincentu pruže nužnu njegu, hranu i tekućinu.

No u petak, 28. lipnja, najviša sudska instanca u Francuskoj poništila je tu sudsku odluku, te je Lambert ponovno pod sedativima; izgladnjivan i dehidriran dok ne umre.

Ljudska prava osoba s invaliditetom

Prije nekoliko tjedana, Odbor za prava osoba s invaliditetom Ujedinjenih naroda (CRPD) zatražio je od francuske vlade da zaustavi ubijanje Vincenta Lamberta dehidracijom. Rekli su kako Lambertova smrt dehidracijom ozbiljna povreda ljudskog dostojanstva, te krši njegova prava, kao osobe s invaliditetom. Istaknuli su kako su hrana i voda oblici temeljne skrbi a ne terapija.

Francuska je naime potpisnica Konvencije Ujedinjenih naroda o pravima osoba s invaliditetom* čijim člankom 25f su se države potpisnice obvezale kako će:

(f) spriječiti diskriminirajuće uskraćivanje zdravstvene zaštite ili zdravstvenih usluga ili hrane i pića temeljem invaliditeta.

Koliko ima nade da ćemo uspjeti spasiti Vincenta? Vrlo malo, ali ipak postoji.

Odvjetnik njegovih roditelja poduzeo je jedini korak koji im preostaje: podignuo je civilnu tužbu protiv njegovog liječnika i bolnice koji ga usmrćuju u nadi da će zbog eventualno visoke financijske štete odustati od ovog zločina.

Niti jedno ljudsko biće, niti jedno živo biće, ne bi smjelo biti namjerno ubijeno izgladnjivanjem i dehidracijom!

Vremena je malo! Potpišite ovu peticiju francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu i pozovite ga da hitno intervenira u slučaju Vincenta Lamberta.

Papa Franjo prošle se  godine posebno molio za Vincenta Lamberta i malog Alfia Evansa, kao i za sve teško bolesne i ovisne o drugima:

“Molimo da svaki bolesnik bude poštovan u svojem dostojanstvu i obzirom na svoje stanje uz suglasnost svoje obitelji, liječnika i drugih zdravstvenih djelatnika bude primjereno njegovan i to sve s velikim poštovanjem prema životu.”

Dajte svoj glas za život Vincenta Lamberta. Potpišite i podijelite ovu peticiju”, stoji na stranici Citizengo.

mšm/citizengo.org

Foto: Screenshot (Citizengo)