/‘PETRINJA’ Riječki poduzetnici pomažu; žele sačuvati lončarstvo od izumiranja

‘PETRINJA’ Riječki poduzetnici pomažu; žele sačuvati lončarstvo od izumiranja

Nakon razornog potresa u prosincu 2020. godine, riječki poduzetnici pokrenuli su novu inicijativu za pomoć Petrinji pod sloganom “Ne dam da život stane!” u kojoj mogu sudjelovati svi građani.

Nakon dva postavljena šatora za pripremu i distribuciju hrane te doniranih kućica nastradalim obiteljima, pokrenuta je nova akcija za pomoć potresom pogođenim područjima.

U akciji riječki poduzetnici pomažu posljednjem aktivnom lončaru iz Petrinje koji je pretrpio štetu na svojim radnim strojevima i zgradama i nije u mogućnosti nastaviti svoj rad. Petrinja je poznata po lončarstvu kao jednom od najstarijih zanata, a jedan od dugoročnih ciljeva akcije je sačuvati lončarstvo od izumiranja.

Vođeni mišlju da treba obnavljati život, a ne samo zgrade, krenula je prva faza obnove kompleksa radionice i budućeg Muzeja lončarstva kako bi se u što skorijem roku izgradila prva nova zgrada u Petrinji, ali i cijelom području nakon potresa.

Kroz ovaj projekt planirano je prikupljanje sredstava za izgradnju nove radionice lončarstva i edukacijske radionice ukupne površine 150 m² te obnovu dva postojeća objekta u kojima će se nalaziti sala za sastanke i edukacije te privremeni poduzetnički inkubator. Objekte će moći koristiti poduzetnici s cijelog područja, a trajno će ovdje biti smješteni uredi Lončarstva VaL i udruga koje se bave revitalizacijom lončarstva. Po završetku akcije novoizgrađena radionica i dva renovirana postojeća objekta tvorit će Muzej lončarstva.

Da bi projekt zaživio, osmišljena je akcija prikupljanja sredstava kupnjom proizvoda iz donatorske kolekcije Lončarstva VaL. Redovna cijena proizvoda je uvećana kako bi se od prikupljenih sredstava dio prihoda mogao koristiti za izradu proizvoda, a preostali za izgradnju radionice i Muzeja. Artikli iz donatorske kolekcije imat će apliciran logo humanitarnog projekta i bit će dostupni za preuzimanje po završetku izgradnje radionice.

Tom gestom donatori će neposredno sudjelovati u obnovi ovog najstarijeg petrinjskog zanata te biti pokretači budućeg gospodarskog razvoja potresom pogođenih područja.

Sve informacije o načinu uključivanja u akciju mogu se pronaći na Facebook stranici “Gradimo Petrinju – Ne dam da život stane!”.

bkk

Foto: Inicijativa riječkih poduzetnika