/‘POKLON OGRADA’ I u Hrvatskoj pokrenuta velika akcija darivanja za sve pogođene pandemijom

‘POKLON OGRADA’ I u Hrvatskoj pokrenuta velika akcija darivanja za sve pogođene pandemijom

Kriza koju je izazvala pandemija korona virusa u samo nekoliko tjedana ekonomski je uzdrmala desetke tisuća obitelji u Europi, dok je broj u svijetu višestruko veći. Skupina humanitaraca u njemačkom gradu Munchenu odlučila se solidarizirati i pomoći onima najpotrebitijima. Osmislili su poklon ogradu, mjesto na kojem svatko može ostaviti višak hrane, kućanskih potrepština, pa čak i proizvoda za kućne ljubimce. Nakon odličnih reakcija, skupina aktivistica i stručnjakinja isto je odlučila učiniti u Hrvatskoj. 

Prema najnovijim informacijama, u Hrvatskoj je, zbog novonastale krize, bez posla ostalo 8.000 ljudi, dok je njih 300.000 na minimalcu. Do jučer, imali su koliko-toliko lagodan život. Danas više ne znaju kako će prehraniti obitelj. U ovakvo teško vrijeme društvo se mora solidarizirati, ne misliti samo na sebe već imati na umu i tuđe sudbine. Srećom, Hrvatska se već nebrojeno pokazala kao zemlja s velikim srcem, piše Treća dob.

Članice Inicijative “POKLON OGRADA” su: Sandra Vukušić, urednica Treća dob Hrvatske, dipl.sociologinja za treću dob te stručnjakinja za poslovne komunikacije i koordinacije u poslovnim procesima, Danijela Medaković, EFT praktičarka i NLP master, urednica portala Inkubator sreće i vlasnica platforme tapkanje.eu. i Aleksandra Ivanac, učiteljica u osnovnoj školi, stručnjakinja u komunikacijskim edukacijama te autorica motivacijskih video materijala za pomoć, podršku i međusobno razumijevanje.

Ove tri sjajne žene, koje djeluju u udrugama Nacionalni savez Treća dob, Udruga Inkubator sreće te Udruga UKL Carpe Diem, udružile su se zajedno i po prvi puta u Hrvatskoj u ovakvoj akciji odlučile su da vrijeme darivanja u teškoj epidemiji ne bude samo prazna fraza i toliko sveprisutni propagandni reklamni slogan već pomoći onima kojima je pomoć najpotrebnija.

Što građani mogu učiniti

Provedbom ove aktivnosti omogućiti će se za sve osobe bez skloništa, posla, hrane da se pomogne ljudima koji u ovim teškim vremenima nemaju za osnovne životne potrebe. Riječ je o donacijama koju čine izdržljiva hrana, pa čak i hrana za kućne ljubimce. Građani ovom akcijom u navedenim terminima mogu ostaviti svoj mali doprinos, a isto tako osobe slabo socijalnog statusa mogu taj darak uzeti sa klupice.

Dodatak svemu tomu je da osobe koje donose hranu u svoju vrećicu ostave na papiru kratku poruku koja će osobu koja uzme vrećicu, sasvim sigurno oduševiti i oraspoložiti u naredne dane u ovom sivilu što se oko nas stvara zadnje vrijeme. Vrećicu treba označiti s vanjske strane da li je za osobe ili za ljubimce. PIŠITE I OSTAVITE MOTIVACIJSKE, UGODNE, VEDRE PORUKE KOJE MOGU RAZVESELITI SVAKU OSOBU, ističu iz Inicijative.

Gdje se nalaze lokacije

Prva, trenutna lokacija. (Naknadno će ugovoriti još nekoliko lokacija koje će obznaniti)

“Keglić”- (Trg Francuske republike 5) – ostavljanje paketića na klupama u osiguranim kutijama ili vrećicama.

U koje vrijeme možete doći

Trajanje inicijative 2 mjeseca (subota). Isključivo u navedeno vrijeme.

11.4.2020 (subota od 11h do 14 h)

18.4. 2020. (subota od 11h do 14 h)

25.4.2020. (subota od 11h do 14 h)

02.5.2020 (subota od 11h do 14 h)

09.05.2020(subota od 11h do 14 h)

16.05.2020. (subota od 11h do 14 h)

23.05.2020. (subota od 11h do 14 h)

30.05.2020. (subota od 11h do 14 h)

Što točno možete donijeti

Namirnice koje se mogu ostaviti su isključivo trajna, nekvarljiva hrana (konzerve, tjestenina, šećer, brašno, instant kvasac, sol i sve ostalo nekvarljivo), higijenske potrepštine, voće, povrće, maske, sredstva za dezinfekciju te hrana za kućne ljubimce. Namirnice trebaju na ambalaži imati vidljiv rok trajanja (upotrebljivo do).

Pridružite se akciji “Poklon ograda” i pomozite onima kojima je pomoć najpotrebnija. Dokažimo još jednom što znače hrvatska srca!

mšm/treća dob

Foto: Pixabay, ilustracija