/‘POMAŽE DJECI S AUTIZMOM’ Volonterka Iva: ‘Marku naše druženje puno znači, on je jedan predivan i zaigran dječak!’

‘POMAŽE DJECI S AUTIZMOM’ Volonterka Iva: ‘Marku naše druženje puno znači, on je jedan predivan i zaigran dječak!’

“Uvijek mi je toplo oko srca kada vidim da je dijete istinski sretno, zaigrano i veselo. Stvarno se bolje osjećam od kada sam počela ići na druženja s Markom”, rekla nam je Iva Petrak, mlada volonterka iz udruge „Progovori autizam – širi ljubav“. Volontirati je, kaže, počela sasvim slučajno. Na Instagram profilu jedne žene koja se volonterstvom bavi cijeli život iskočila joj je poveznica za stranicu Volonterskog centra Zagreb gdje je pisalo da su potrebni ljudi za rad s djecom iz spektra autizma. Pomislila je kako nema šanse čak niti za prijavu, s obzirom na to da nije educirana u tom području i nije znala puno o samom autizmu. No kada je pročitala da nije potrebno ništa drugo osim dobre volje, odmah je poslala prijavu, a predsjednica udruge Nataša Bahun potom joj je pružila potrebnu edukaciju i dala smjernice za rad s djecom kroz igru.

“Moji prvi susreti s Markom su prošli odlično, s obzirom na to da nisam znala što očekivati. Malo sam bila preplašena i trebalo nam je malo vremena da nađemo neku zajedničku igru. Marko je jedan predivan i zaigran dječak, i koliko god da mi je dan naporan, igra s njim mi uvijek dođe kao odmor za dušu”, započela je Iva.

Od kada su počeli s redovnim druženjima, dodala je, imala je nekoliko webinara s ljudima koji imaju višegodišnje iskustvo i znanje u tom području te su joj uvijek davali dobre smjernice i savjete kako da poboljša igru s Markom.

“Mislim da Marku to puno znači a ujedno i pomaže, pogotovo zato što u našim druženjima bude sve onako kako on želi, bez ikakvog forsiranja, samo igra”, istaknula je.

Prednosti druženja s ovim dječakom za nju su višestruke.

“Meni je uvijek toplo oko srca kada vidim da je dijete istinski sretno, zaigrano i veselo i zato toliko uživam u tome i stvarno se bolje osjećam od kada sam počela ići na druženja s Markom”, priznala je ova mlada volonterka.

Dodala je da je svjesna kako još ima prostora za napredak i učenje te da o autizmu još ne zna dovoljno.

“Iako još imam puno toga za naučiti i u nekim trenucima bude izazovno za mene, ne bih se nikada toga odrekla, a s  vremenom će ići samo na bolje”, istaknula je.

Za kraj je napomenula kako bi se svi trebali okušati u volontiranju jer pomažući drugima, pomažemo sebi.

“Mislim da bi se svatko tko može trebao okušati u volontiranju, jer koliko mi pomažemo njima, isto toliko i oni pomažu nama”, poručila je Iva Petrak.

Maja Šubarić Mahmuljin

Foto: privatna arhiva