/‘POMOZIMO IM’ Glasajte za NAJ rukaviće i sudjelujte u izradi ukrasa za veliko božićno drvce

‘POMOZIMO IM’ Glasajte za NAJ rukaviće i sudjelujte u izradi ukrasa za veliko božićno drvce

U proljeće 2021. Štrikeraj café je pokrenuo inicijativu izrade pletenih i kukičanih rukavića za oboljele od Alzheimera i drugih demencija naziva “Isprepletimo ruke”. Rukavići su osmišljeni kako bi oboljelima olakšali neke od simptoma demencija.

Dobrobiti rukavića su višestruke: pružaju vizualnu, taktilnu i senzoričku stimulaciju, griju ruke i istovremeno pružaju utjehu i djeluju umirujuće. Vrijednost inicijative prepoznali su Alzheimer HLZ, Referentni centar za Alzheimerovu bolest KP Vrapče i HAA. Uz njihovu podršku do sada je donirano više od 200 rukavića ustanovama i pojedincima koji skrbe o oboljelima.

Na inicijativu OZANE međunarodna Fondacija EWE pokrenula je Europsku nagradu za NAJ rukavić kojoj je glavni cilj promicanje dobrobiti korištenja rukavića i poticanje njihovog korištenja na europskoj razini. Također želi se potaknuti kreativnost u njihovoj izradi te osigurati mnoštvo novih ideja za one koji ih izrađuju. Svi rukavići koji su nastali tijekom nagradnog natječaja biti će donirani ustanovama koje brinu o oboljelima od Alzheimera i drugih demencija. 

Jedna je glavna i četiri dodatne kategorije nagrade. U glavnoj kategoriji žiri bira 5 NAJ rukavića prema sljedećim kriterijima: opći dojam, tema, kreativnost ukrasa, korištenje boja, mekoća. Dodatne kategorije su: nagrada za najmekši rukavić, nagrada za rukavić koji su izradili muškarci, najaktivnija zemlja i izbor publike.

Na nagradni natječaj pristigla su 123 rukavića i upravo je tijeku glasanje za NAJ rukavić prema izboru publike. Glasati možete ovdje.

Pobjednik glasanja za NAJ rukavić prema izboru publike biti će proglašen, zajedno sa pobjednicima prema izboru žirija, 21. rujna na događanju povodom Svjetskog dana Alzheimera u dvorištu Klinike za psihijatriju Vrapče.

Traže se božićni ukrasi za bor

Iz Udruge pozivaju građane da izrade (kukičanje, pletenje, šivanje) i pošalju ukrase za veliki bor. Naime, sastavni dio inicijative “Isprepletimo ruke” je i u tome se ukaže na dobrobiti pletenja i kukičanja za pojedinca koji ih prakticira te se aktivnosti izrade proširuju na korisnike i osoblje domova za umirovljenike, dnevnih bolnica i odjela psihogerijatrije pri psihijatrijskim klinikama, ali i sve druge zainteresirane.

“Tako je Referentni centar za Alzheimer Klinike za psihijatriju Vrapče uz našu pomoć i podršku pokrenuo inicijativu izrade velikog vunenog bora od pletenih i kukičanih kvadrata (po uzoru na božićno drvce ljubavi i zajedništva koje smo uz vašu pomoć izradili i divili mu se na Europskom trgu) a kojega planiraju postaviti u krugu bolnice za advent te nakon toga pretvoriti u deke za Dnevnu bolnicu novog odjela Psihogerijatrije koji je u izgradnji. Pacijenti i medicinsko osoblje već mjesecima vrijedno izrađuju kvadrate te ih imamo dovoljno ali su nam potrebni kukičani i pleteni božićni ukrasi (plošni i trodimenzionalni) kako bi njihovo božićno drvce moglo zasjati u punom sjaju. Hajdemo im svi zajedno pomoći”, poručila je Sandra Kerovec, voditeljica Štrikeraj café-a.

mšm

Foto: Štrikeraj café