/‘POVODOM DANA BIJELOG ŠTAPA’ Udruga slijepih upozorava na važno pitanje koje još uvijek nije riješeno

‘POVODOM DANA BIJELOG ŠTAPA’ Udruga slijepih upozorava na važno pitanje koje još uvijek nije riješeno

Međunarodni dan bijelog štapa obilježava se 15. listopada. Tom prigodom oglasili su se iz Udruge slijepih Međimurske županije. Predsjednica Udruge Marija Ciglar osvrnula se na strateške prioritete, odnosno izazove slijepih osoba u Hrvatskoj. Osobito se to odnosi na Zakon o inkluzivnom dodatku za osobe s invaliditetom te Zakon o osobnoj asistenciji.

“Zbog njegovog velikog značaja za slijepe osobe krajnje je vrijeme za donošenje i primjenu Zakona o inkluzivnom dodatku. Unatoč obećanju premijera da će Zakon o inkluzivnom dodatku biti donijet u 2020. godini i da će se nadležne institucije posvetiti pitanju rješavanja inkluzivnog dodatka, tijekom 2022. godine još uvijek nemamo Zakon. Nadam se da će se ispuniti najava ministra Piletića, o donošenju Zakona u 2023. godini te time konačno riješiti ovo vrlo važno pitanje za sve osobe s invaliditetom”, istaknula je Ciglar.

Donošenje predmetnog Zakona, dodala je, ključno je za izjednačavanje mogućnosti, socijalno uključivanje i dostojanstven život osoba s invaliditetom.

“Inkluzivni dodatak je naknada koja kompenzira povećane troškove života uzrokovane invaliditetom i koja bi omogućila ravnopravno uključivanje u život zajednice. Pri tome osobitu pažnju treba posvetiti ujednačavanju prava temeljem razine i težine oštećenja, odnosno preostalih sposobnosti.”

Osobni asistent kao prioritet

Jedan od prioriteta države mora biti sustavno osigurana usluga osobnog asistenta svim osobama s invaliditetom sukladno njihovim individualnim potrebama, uz garanciju njezinog kontinuiteta, ujednačenosti i kvalitete, navodi se dalje u priopćenju.

“Za slijepe će biti osigurana usluga videćeg pratitelja (osobna asistencija) koja je najvažnija socijalna usluga koja se pruža osobama s oštećenjem vida u Hrvatskoj. Ona im omogućava samostalniji, kvalitetniji i sadržajniji život te njihovo lakše uključivanje u život zajednice. Usluga videćeg pratitelja, sustavno financirana kroz Zakon o osobnoj asistenciji mora osigurati kontinuiranu, kvalitetnu, ujednačenu i učinkovitu uslugu slijepim osobama. Očekuje se da Zakon o osobnoj asistenciji i Zakon o inkluzivnom dodatku budu povezani, donijeti usporedno, uvažavajući rad radnih skupina, angažman nadležnog Ministarstva i najvažnije, potrebe osoba s invaliditetom”, zaključila je Ciglar.

mšm

Foto: Udruga slijepih Međimurske županije