/‘POZITIVAN PRIMJER ZAPOŠLJAVANJA’ Dječji vrtić Velika Gorica zaposlio gluhoslijepu osobu: ‘Barijere su svakim danom sve manje’

‘POZITIVAN PRIMJER ZAPOŠLJAVANJA’ Dječji vrtić Velika Gorica zaposlio gluhoslijepu osobu: ‘Barijere su svakim danom sve manje’

O problemima zapošljavanja osoba s invaliditetom i njihovom teškom položaju na tržištu rada već smo pisali na portalu. No uvijek ima i pozitivnih primjera. Jedan takav primjer zapošljavanja osobe s invaliditetom stiže nam iz Velike Gorice. Naime, Dječji vrtić Velika Gorica prije pet godina zaposlio je na mjesto rehabilitatora Petru Rundek, mladu obrazovanu gluhoslijepu osobu koja je imala sve kvalifikacije, ali i pravo prednosti jer je osoba s invaliditetom.

Zanimalo nas je kako je došlo do Petrinog zapošljavanja, je li izvršena prilagodba njezinog radnog mjesta i na koji način, kakva pomagala i tehniku mora imati da bi mogla raditi svoj posao, koliko su u vrtiću zadovoljni njezinim radom, kakvo joj je radno okruženje u vrtiću i ima li potporu kolega s posla, postoje li predrasude poslodavaca i dalje prema osoba s invaliditetom i koliko su spremni zaposliti jednu takvu osobu. Odgovore smo potražili kod Irena Kozmić, ravnateljice Dječjeg vrtića Velika Gorica. 

“Kolegica Petra Rundek javila se na javno objavljeni natječaj Vrtića za radno mjesto Stručni suradnik-rehabilitator. Kao osoba s invaliditetom, u prijavi na natječaj se pozvala na pravo prednosti pred ostalim kandidatima te tako zaposlena u našoj ustanovi od 9. siječnja 2017. godine”, započela je Irena Kozmić.

Na naš upit koliko su zadovoljni Petrinim radom, ravnateljica nam je odgovorila:

“Kolegica Petra izuzetno je stručna i profesionalna u svom poslu, teoretski potkovana i educirana u svakoj domeni svoje struke. Samoinicijativno je pohađala sve dostupne edukacije, a uključena je i u rad raznih društava i radnih grupa. Na poslu je omiljena, apsolutno prihvaćena od strane svih djelatnika koji su joj uvijek, u skladu sa svojim mogućnostima, pri ruci.”

No dodala je kako ima i nekoliko prepreka u radu zbog samog vrtića, ali i Petrinog invaliditeta.

“Otegotna okolnost je svakako to što Vrtić posluje na pet lokacija na udaljenosti do 12 km od centralnog objekta, a povezanost gradskim prijevozom je gotovo nikakva. Kolegica, naime, stanuje u Zagrebu i vezana je za gradski prijevoz. Također, zbog visokog stupnja oštećenja vida i sluha vrlo je često na dugim bolovanjima”, rekla je Kozmić.

Napomenula je kako je prilagodba njezinog radnog mjesta izvršena, a novčana sredstva u svrhu nabave opreme za Petru doznačio im je Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom.

Nabavljena je sljedeća oprema: stolno/prijenosno govorno elektroničko povećalo s ekranom visoke rezolucije (osjetljiv na dodir, oštre i kristalno jasne slike – kontinuirano povećanje uz automatsko izoštravanje, tri kamere rezolucije 13 megapixela, izvlačiva kamera za pregled i čitanje cijele stranice ili potpisivanje dokumenata, ugrađeno LED osvjetljenje dokumenata koji se čitaju, punjive Litij-ion baterije za neprekidni rad i do 3,5 sata, pretvaranje teksta u govor na preko 25 jezika uz izbor muškog ili ženskog glasa…), program za optičko prepoznavanje teksta i plošni stolni skener. Ukupna vrijednost opreme iznosila je 12.487,50 kuna. Uz to, nabavljen je i mobitel te druga vrijedna pomagala.

Kozmić je istaknula kako smatra da su poslodavci otvoreni prema zapošljavanju osoba s invaliditetom.

“Ne mislim da postoje predrasude poslodavaca prema osobama s invaliditetom, barem u krugu u kojem se ja krećem i radim. Vjerujem da su barijere svakim danom sve manje.”

Za kraj je nezaposlenim osobama s invaliditetom, ali i poslodavcima poručila kako se pri zapošljavanju potrebno voditi jednom stvari.

“Mislim da je potrebno realno i stručno procijeniti mogućnosti osobe s invaliditetom za određena zanimanja, jer samo mogućnost osobe s invaliditetom da dobro i stručno izvršava svoje radne zadatke i obveze činit će je sretnom i zadovoljnom. Mišljenja sam da po tom pitanju i društvo mora učiniti puno više, naročito Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom”, poručila je Irena Kozmić.

‘Hrabri bračni par’

Podsjetimo, o Petri Rundek (34) i njezinom suprugu smo već pisali na našem portalu. Napomenuli smo kako Petra i Nikola Rundek na prvi pogled djeluju kao sasvim običan bračni par, no njihova je priča sve samo ne obična. Oboje su gluhoslijepe osobe s različitom kombinacijom oštećenja vida i sluha: Nikola je potpuno slijep i nagluh, a Petra visokoslabovidna i nagluha.

Ovaj mladi par izazvao je priličnu pažnju na društvenim mrežama kada je Nikola za suprugu u svibnju pokrenuo humanitarnu akciju ‘Petrino liječenje u Londonu’. Zagrepčanka Petra napokon je dobila dugo očekivani termin operacije vida (glaukoma) u Londonu i hitno je morala na put. Odaziv je bio nevjerojatan i u samo pet dana prikupljen je potreban iznos pa je Petra uspješno operirana već drugi put.

Unatoč teškoćama, oboje su uspješno završili školovanje i rade ono što vole. Petra radi u dječjem vrtiću Velika Gorica kao stručni suradnik edukacijski rehabilitator, a Nikola je korektor za brajicu u Centru za odgoj i obrazovanje “Vinko Bek” na pripremi udžbenika, pisali smo na portalu.

Bjonda Lučić

*Tekst je objavljen u sklopu projekta “Zajedno do uspješne integracije“, kojeg financijski podupire Grad Velika Gorica.

Foto: Pixabay, ilustracija