/‘POZIV KREATIVCIMA’ Traže se ideje koje će pomoći slijepim i slabovidnim osobama da lakše pristupe prijevoznom sustavu; nagrada 10.000 eura!

‘POZIV KREATIVCIMA’ Traže se ideje koje će pomoći slijepim i slabovidnim osobama da lakše pristupe prijevoznom sustavu; nagrada 10.000 eura!

Objavljen je javni poziv na natječaj za bolju pristupačnost prijevoznom sustavu za slijepe i slabovidne osobe. Poziv je otvoren do 30. studenoga 2021., a pobjednika očekuje financijska nagrada u iznosu od 10 000 eura te mogućnost predstavljanja inovativne ideje na završnoj projektnoj konferenciji koja će se održati u Beču.

Poziv s ciljem prikupljanja novih rješenja koja mogu doprinijeti poboljšanju pristupačnosti prijevoznih usluga, infrastrukture i informacija slijepim i slabovidnim osobama objavljuje projektni tim projekta DANOVA, Inovativne usluge prijevoza za slijepe i slabovidne putnike u Dunavskoj regiji, a projekt je sufinanciran fondovima Europske unije.

Glavni cilj projekta DANOVA jest poboljšati pristupačnost zračnih i pomorskih luka, autobusnih i željezničkih stanica slijepim i slabovidnom putnicima te im omogućiti pristup svim prijevoznim infrastrukturama, informacijama i uslugama.

.

Prijave u dvije kategorije

Prijedlozi ideja koji će razrađivati ideju bolje i sigurnije mobilnosti slijepih i slabovidnih osoba mogu se prijaviti u dvije kategorije: izmjene već izgrađenog okoliša tako da bude pristupačniji slijepim i slabovidnim osobama te ideje s područja asistivne tehnologije, odnosno kreacijom posebno dizajniranih predmeta.

Prijedloge će ocjenjivati međunarodni interdisciplinarni žiri koji okuplja predstavnike partnerskih organizacija projekta (hrvatski projektni partneri su Zračna luka Dubrovnik kao vodeći partner te Hrvatski savez slijepih i Lučka uprava Dubrovnik) i koji će pri evaluaciji pristiglih prijedloga posebnu pažnju posvetiti kvaliteti ideje i izravnom upućivanju na transnacionalni koncept potpuno pristupačne zračne/morske luke te željezničke, tramvajske ili autobusne stanice za slijepe i slabovidne putnike.

Proglašenje pobjednika

Proglašenje pobjednika natječaja bit će 31. siječnja 2022. godine. Obrasci prijave objavljeni su na službenim stranicama projekta DANOVA, a za pitanja i pojašnjenja možete se javiti Hrvatskom savezu slijepih na bruno.tot@savez-slijepih.hr do 25. studenog 2021.

mšm

Foto: promo