/‘PROGOVORI AUTIZAM – ŠIRI LJUBAV’ Udruga koja pomaže djeci i roditeljima sada treba našu pomoć

‘PROGOVORI AUTIZAM – ŠIRI LJUBAV’ Udruga koja pomaže djeci i roditeljima sada treba našu pomoć

Kada je Ivoru (8) s tri godine dijagnosticiran autizam nije se odazivao na ime, govorio niti imao kontakt očima, a sada ima spontano razvijen govor u rečenicama i spreman je za redovnu školu po prilagođenom programu uz asistenta. Zasluga je to njegove majke Nataše Bahun (45) koja je 2016. godine osnovala udrugu ‘Progovori autizam- širi ljubav’ u želji da pomogne sinu, ali i drugoj djeci da što više napreduju. Udruga 28., 29. i 30. rujna organizira naprednu edukaciju za roditelje “Otključajte potencijale svog djeteta” koju vodi priznati stručnjak Sean Fitzgerald te im je potrebna pomoć dobrih ljudi.

“Naš je gost ugledni američki trener i edukator Sean Fitzgerald koji će sudionicima izravno predstaviti najnovije spoznaje u „home based play therapy“ radu. Ovaj put uz dvodnevnu edukaciju za roditelje, treći dan će biti i edukacija za školske učitelje i asistente. Nažalost, nismo uspjeli dobiti financijsku podršku sustava”, rekla nam je Nataša koja je u inozemstvu završila dva treninga američkog programa Son Rise te je zato i odlučila svoje pozitivno iskustvo prenijeti u Hrvatsku.

Njezina udruga aktivno radi s osobama s autizmom, točnije djecom s autizmom i njihovim roditelji i obiteljima. Točan broj osoba koje su autisti u Hrvatskoj nije poznat, ali neslužbeno se brojke kreću između 8.000 i 22.000 osoba.

“Obzirom na veliku stopu rasta autizma, namjera nam je kroz sadašnji i budući rad osnažiti obitelji kroz osiguravanje educiranih asistenata za što veći broj djece, danas kroz kućni program i u nekoj bližoj budućnosti kroz uslugu koju bismo pružali kroz Centar u kojem bismo s našim timom poticali socijalne vještine djece s teškoćama autizma kroz igru”, istaknula je Nataša.

Još malo vremena preostaje do samog početka edukacije “Otključajte potencijale svog djeteta”, stoga im je svaka pomoć dobrodošla.

“Želja nam je što manje financijski opteretiti roditelje i učitelje/asistente, stoga pozivam sve vas koji nas “čitate” i simpatizirate da nam javite ukoliko poznajete tvrtku voljnu financijski podržati ovu edukaciju donacijom ili sponzorstvom”, dodala je Nataša.

Sredstva su im potrebna za osigurati simultani prijevod, kotizaciju predavača, prijevod priručnika i ručak za sudionike, a za dvoranu su se već snašli.

“Edukacija će se održati u dvorani KIC-a, čije smo trodnevno korištenje dobili na poklon. Zavirite u program i podržite nas u namjeri da Progovaramo ljubav za njihovo bolje sutra. Vjerujemo da će seminar osnažiti roditelje, djecu i stručnjake te da ćemo kroz rad udruge pružati kvalitetnu podršku s ciljem kreiranja što boljih uvjeta odrastanja naše djece”, poručila je za kraj Nataša Bohun.

Udruga „Progovori autizam – širi ljubav“ je osnovana 2016. godine kako bi djeci u spektru autizma pružila mogućnost provedbe terapijskog rada kroz igru s roditeljima i educiranim volonterima. Izrasla iz ljubavi i truda Nataše Bahun, i same majka djeteta u spektru autizma, udruga je do danas educirala 30-tak volontera za provedbu terapije po načelima Son Rise
programa.

S ciljem da motivira i druge obitelji da ne odustaju od napretka svoje djece,
udruga aktivno provodi radionice podrške za roditelje i educira volontere za provedbu kućnog programa kroz igru u drugim obiteljima.

Podsjetimo, Nataša nam je u travnju u razgovoru za Generaciju otkrila s kojim se sve poteškoćama susreću roditelji djece s autizmom, imaju li podršku države i okoline, kako je došlo do Ivorovog napretka, što je to ‘play room’, koliki je značaj volontera koji pomažu obiteljima i što bi poručila roditeljima koji se tek suočavaju s dijagnozom autizma kod svog djeteta.

Maja Šubarić Mahmuljin

Foto: Facebook