/PROSVJED NA MARKOVOM TRGU – Medicinske sestre poručile: Na izmaku smo snaga!

PROSVJED NA MARKOVOM TRGU – Medicinske sestre poručile: Na izmaku smo snaga!

Medicinske sestre koje su se organizirale na Facebooku su jutros oko 9 sati krenule u prosvjed od Trga bana Josipa Jelačića do Banskih dvora na Markovu trgu, na kojem je u 10 sati u četvrtak počela sjednica Vlade. Tamo ih je dočekala i skupina građana koji im pružaju potporu.

Iako se govorilo da ih u Vladi neće primiti, nakon prosvjeda koji je održan ispred Banskih dvora, medicinske sestre kažu da su ih pozvali na sastanak u Vladu.

”Ako spasite jedan život, onda ste heroj, ako spasite sto, onda ste samo medicinska sestra”, pisalo je na jednom od brojnih transparenata na prosvjedu na kojem su se okupile medicinske sestre nezadovoljne načinom na koji se država brine o njima i nagrađuje ih za njihov rad.

One traže, kako navodi medicinska sestra Ivana iz Splita, zapošljavanje novih medicinskih sestara, bolje uvjete rada i priznavanje škole jer im se ne priznaje više obrazovanje, prenosi Dnevnik.hr.

Podsjećaju da se sljedeće godine otvara i austrijsko tržište rada pa bi Hrvatska mogla ostati bez još većeg broja medicinskog osoblja.

U 10 sati počela je sjednica Vlade, a one su se uputile na Markov trg, gdje su prosvjedovale pred Banskim dvorima. Ondje su prosvjedovale oko dva sata, a nakon prosvjeda izborile su sastanak s predstavnicima Vlade.

“Na izmaku smo snaga. Postavlja se pitanje koliko dugo još možemo raditi da ne ugrozimo i svoje i živote pacijenata za koje skrbimo”, kazale su na prosvjedu.

‘Želja za većom plaćom je normalna’

Ministar zdravstva Milan Kujundžić komentirao je uoči sjednice Vlade prosvjed medicinskih sestara koje dolaze na Markov trg. Rekao je kako je želja za većim plaćama normalna, ali je Vlada povećala plaće maksimalno koliko se u ovom trenutku moglo financijski podnijeti.

Na Trgu bana Josipa Jelačića se okupilo oko 2000 prosvjednika i prosvjednica, a medicinskim su se radnicima pridružili i građani.

Povod prosvjedu je nezadovoljstvo nedavnim parafiranjem dodatka Kolektivnog ugovora, u kojem se plaća povećava 4% za iznimnu odgovornost i 3% za uvjete rada. Medicinskim sestrama, kako se navodi u priopćenju, to konkretno znači 50 kuna veću plaću. One zahtijevaju povećanje osnovice plaće za 25%, vraćanje dodatka na godine radnog staža i zapošljavanje novih medicinskih sestara, javlja N1.

mšm/dnevnik.hr/N1

Foto: Facebook