/Prosvjed radnika i umirovljenika: Ignoriraju naše zahtjeve!

Prosvjed radnika i umirovljenika: Ignoriraju naše zahtjeve!

Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) i Matica hrvatskih sindikata (MHS) pozivaju sve da im se pridruže na subotnjem prosvjedu Doživi mirovinu! I tebe se tiče!  na Europskom trgu u Zagrebu, 20. listopada u 12 sati. I Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH) poziva sve umirovljeni­ke da se solidariziraju s prosvjedom protiv mirovinske reforme koji su najavile tri glavne hrvatske sindikalne središnjice.

“Mirovinska reforma nema veze s reformom ni budućnosti umirovljenika. U ovom trenutku isključivo se povlači interesima financijskog sektora, interesima krupnog kapitala. Kada se već Vlada želi uspoređivati sa zemljama EU-a gdje su dobnu granicu produžili na 67 godina neka i u Hrvatskoj bude minimalna plaća 1.000 eura neka u Hrvatskoj bude prosječna plaća viša od 2.500 eura, te da radni i socijalni uvjeti budu kao što su i u drugim zemljama EU-a. Tada ćemo pozdraviti rad i do 70 godina, a ne samo do 67 godina”, izjavio je Mladen Novosel, predsjednik SSSH.

Razloge za prosvjed ima i Sindikat umirovljenika koji poziva sve umirovljeni­ke da se solidariziraju s prosvjedom. U SUH-u se protive produljenju radnog staža, novom kažnjavanju prijevremenih umirovljenika i postojećem modelu drugog mirovinskog stupa, a prosvjedom traže sljedeće: bolji model usklađivanja mirovina, novi model obiteljske mirovine, uvođenje minimalne mirovine i reformu ‘povlaštenih mirovina’.

Naglašavaju i to kako je 52 posto svih mirovina potonulo ispod ovogodišnje hrvat­ske linije siromaštva koja iznosi 2.321 kunu, a više od 180.000 umirovljenika ima mirovine niže od 1.000 kuna. Svaki treći umirovljenik je u zoni rizika od siromaštva, a prosječna mirovina iznosi 2.402 kune, odnosno samo 38, 7 posto od prosječne neto plaće. Također, čak 98 posto umirovljenika prima mirovine niže od prosječne plaće.

“U vezi mirovinske reforme umirovljeničke udruge nisu šutjele. Ozbiljan pokušaj da ostvare barem neke od zahtjeva očajnih umirovljenika, čije su mirovine došle na razinu socijalne pomoći, učinile su 3. rujna odaslavši Ministarstvu rada i mirovinskog sustava i Radnoj skupini za izradu Nacrta prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o mi­rovinskom osiguranju mišljenja i prijedloge Sindikata i Ma­tice umirovljenika. Uz načelne opaske o načinu rada Radne skupine, kao i o prezentaciji „Cjelovite mirovinske reforme”, razložno su se očitovali na prijedloge Ministarstva. Zahtjevi su bili usmjereni na zaustavljanje siromašenja umirovlje­nika, pad realne vrijednosti mirovina te jačanje sigurnosti mirovinskog sustava, osobito javnog stupa”, rekla je predsjednica SUH-a Jasna A. Petrović.

Dodala je kako je Ministarstvo rada i mirovinskog sustava 20. rujna, ‘vrlo bahato i nerazložno odgovorilo na zahtjeve umirovljeničkih udruga’, stoga im ne preostaje ništa drugo već da svoja prava zatraže na subotnjem prosvjedu.

mšm

Foto: SSSH