/Provjerili smo kako se prvi zaposlenik s Downovim sindromom snašao na poslu u Zračnoj luci

Provjerili smo kako se prvi zaposlenik s Downovim sindromom snašao na poslu u Zračnoj luci

Udruga za sindrom Down iz Zagreba je prije mjesec dana podijelila na društvenim mrežama divnu vijest kako je zaposlen njihov prvi downić. Zanimalo nas je kako se na novom poslu snašao njihov član Ivan koji je u travnju započeo s radom u zagrebačkoj Zračnoj luci Franjo Tuđman u ugostiteljstvu BTA. O tome koliko je Ivan zadovoljan poslom i kakve su reakcije poslodavca, upitali smo Nataliju Belošević, predsjednicu Udruge za sindrom Down Zagreb.

„U početku je sve bilo savršeno. Poslodavci su bili oduševljeni Ivanom i nakon tjedan dana tražili su me još tri zaposlenika sa sindromom Down, ali ih nismo imali. Ivan je jako dobar radnik, vrlo je pametan i jak. Prva dva tjedna bio je posebno zadovoljan, a kada mu je došla prva plaća počastio je roditelje”, rekla nam je Natalija.

No dodala je kako su se trenutno javili manji problemi zbog Ivanove motivacije. Stoga su upravo oglasili kako traže jednog studenta ili studenticu koji bi mu bio asistent i pratio ga četiri sata dnevno minimalno tri mjeseca.

“Kada radi, Ivan je jako dobar. No treba mu netko da mu pomogne da se uhoda i da shvati da mu je taj posao za stalno i da se navikne raditi. On zna raditi taj posao i lijepo ga i detaljno radi, no treba imati nadzor. Smatram kako mu treba šest mjeseci da se navikne. On je jako mlad. Tek ima 19 godina i to mu je prvi posao”, istaknula je Natalija i dodala kako je to sasvim normalno za većinu mladih koji tek ulaze u svijet rada te da su poslodavac i svi ostali uvjereni da će sve biti u redu.

Za kraj je poručila svima koji se nađu u blizini Zračne luke da dođu i popiju kavu u Cakes&bakes BTA Hrvatska. Zahvalila je svim divnim ljudima u BTA što su Ivanu pružili takvu priliku i zaposlili ga.

Maja Šubarić Mahmuljin

Foto: Udruga za sindrom Down Zagreb