/Ranjeni epidemijom, poplavama i potresima, u Novu godinu ulazimo s velikim srcem; Moslavina i Banovino, niste sami!

Ranjeni epidemijom, poplavama i potresima, u Novu godinu ulazimo s velikim srcem; Moslavina i Banovino, niste sami!

Cijela Hrvatska je zavijena u crno i plače od utorka nad tragičnom sudbinom gradova i okolnih sela u Sisačko-moslavačkoj županiji koje je pogodio snažan potres od 6,2 po Richteru.

Nisu se još oporavili od potresa koji ih je zatresao dan prije, kad ih je pogodio novi i srušio više od 1000 kuća, a gradske jezgre u velikoj mjeri urušio.

Vlada je 2. siječnja proglasila Danom žalosti za žrtve razornog potresa te namijenila 100 milijuna kuna za potresom pogođena područja.

Ruševine se i dalje raščišćuju. Građani čiji domovi su ili porušeni ili oštećeni spavali su gdje tko mogao; dio njih nije želio napustiti svoje domove te su noć proveli u šatorima i svojim automobilima.

Ova tragedija digla je cijelu Hrvatsku na noge; navijači su se odmah po potresu organizirali i krenuli fizički pomoći u saniranju porušenih mjesta, a u srijedu dostavljaju potrepštine građanima stradalima u potresu.

Sami građani diljem Hrvatske su se pokušali organizirati na društvenim mrežama, mnoge organizacije prikupljaju pomoć u materijalnom, a dobrodošle su deke, konzervirana hrana, odjeća i ostale potrepštine.

I u srijedu su u potresom pogođenim područjima ekipe HGSS-a, vatrogasaca, policije, Civilne zaštite, skupine navijača i ostalih građana i susjeda koji pomažu. Propusnice su privremeno ukinute za područje cijele Hrvatske, a pomoć stiže i iz svih susjednih zemalja. HAC za prolazak hitnih pomoći i ostale humanitarne pomoći neće naplaćivati cestarinu na A11 Zagreb-Sisak.

Humanitarne akcije

Darivanje krvi za potrebe stradalih u potresu u Zagrebu se nastavilo i u srijedu kada je snimljeno oko 150 građana koji čekaju red ispred Zavoda za transfuzijsku medicinu u Zagrebu, javlja portal Direktno.hr

Iz Crvenog križa su izvijestili građane na koji način, potaknuti brojnim upitima građana koji žele pomoći stanovništvu pogođenom razornim potresom, mogu pomoći.

“Sve građane koji su voljni volontirati i tako pomoći stradalima, podsjećamo kako je važno da se zbog vlastite sigurnosti i organiziranog djelovanja timova na terenu prijave u bazu volontera dostupnu na linku jer će pogođenom stanovništvu biti potrebna dugoročna pomoć”.

Hrvatski Crveni križ poziva sve one koji žele i mogu pomoći stradalima novčanom donacijom, donacije uplate na sljedeći račun:
 
Banka: Privredna banka Zagreb d.d.
IBAN: HR6923400091511555516
Poziv na broj: 770
Za uplate iz inozemstva – SWIFT CODE: PBZGHR2X
Moguće je uplatiti i mobilnim bankarstvom putem barkoda:

I zaklada Solidarna i Fond 5.5 pokrenuli su hitnu donatorsku akciju prikupljanja sredstava za podršku žrtvama razornog potresa.

“Donacije se prikupljaju putem Fonda 5.5 – za kriznu podršku nakon potresa, pokrenutog u travnju za pomoć Zagrepčanima i Zagrepčankama. Uslijed ove strašne nove nedaće, djelovanje Fonda širimo na sve gradove, sela i mjesta koji su stradali u protekla dva dana”.

Donacije možete uplatiti na nenamjenski račun Zaklade SOLIDARNA za krizna stanja:

Račun za hitne i krizne akcije: HR2424020061500078406

Svrha: SOLIDARNO S PETRINJOM & SMŽ

Poziv na broj: 01-2021

SWIFT SWIFT/BIC: ESBCHR22

Donirati možete i preko njihove doniralice.

Ujedinjena Hrvatska

Na stradale nisu zaboravili ni hrvatski sportaši koji su se javili s riječima podrške i pomoći iz svih dijelova svijeta.

“Možda ste čuli da je Hrvatsku pogodio još jedan razorni potres u kojem je život izgubila i djevojčica i koji je izazvao razaranja. Cijenit ću ako želite pomoći Hrvatskoj na bilo koji način”, napisao je Stipe Miočić na svom Instagram profilu postavivši link Hrvatskog crvenog križa.

Oglasio se i rukometaš Barcelone Luka Cindrić koji je u utorak igrao finale Lige prvaka u kojem je izgubio od Domagoja Duvnjaka i Kiela.

Cindrić je besplatno ponudio kuću u Ogulinu obitelji koja je u potresu ostala bez doma, a smještaj nude i vezni igrač Osijeka Petar Bočkaj, ali i branič “Vatrenih” Dejan Lovren još je jučer na raspolaganje stavio svoj hotel na Pagu, dok je Mateo Kovačić ponudio pomoć preko svoje fondacije.

Put Banovine spontano su pohitali i hrvački reprezentativci predvođeni trenerom reprezentacije Antonom Đokom.

S kombijem punim potrepština u Petrinju su stigli košarkaši Cibone Damir Markota i Filip Bundović pokazavši veliko srce i solidarnost.

Hrvatski gimnastički savez (HGS) sinoć je održao hitnu sjednicu Izvršnog odbora na kojoj je odlučeno kako će Savez istog trenutka pokrenuti humanitarnu akciju za pomoć svojim članicama teško pogođenim razornim potresima – Gimnastičkom klubu Petrinja i Športskom gimnastičkom klubu Sokol Sisak.

Hrvatski sportaši, znanstvenici, niz osoba iz javnog života okupljeni u humanitarnu udrugu Cro Unum, u svega nekoliko sati prikupili su 150.000 kuna i u srijedu planiraju uputiti tri kamiona punih osnovnih potrepština za stradalnike pogođenog područja.

Podsjetimo, već je nekoliko županija izdvojilo proračunska sredstava i uplatilo određene iznose Sisačko-moslavačkoj županiji ili pojedinim gradovima kao pomoć u saniranju u potresu nastaloj šteti.

Nije bilo institucije u Hrvatskoj koja nije dala svoj obol – angažirana su i sva ministarstva, a cijeli državni vrh u utorak je posjetio stradala područja.
Teško su stradali svi objekti osim novoizgrađenog sisačke Opće bolnice dr. Ivo Pedišić, a njihovi pacijenti raspoređeni su u nekoliko bolnica diljem Hrvatske, a poseban prijevoz bio je organiziran za Covid pacijente, posebno za one na respiratorima.

Trebalo je pronaći i trenutni smještaj za korisnike domova umirovljenika oštećenih potresom, ali i za one koji su izdržavali kaznu u zatvorima i kaznionicama na području Sisačko-moslavačke županije.

U potresu su stradala i kulturna dobra, sakralni objekti, dok mnogi od njih čekaju na procjene statičara kako bi znali što i kako dalje. U trenutku pisanja ovog teksta najmanje je sedmero osoba smrtno stradalo u katastrofalnom potresu jačine 6,2 po Richteru, od čega dvoje djece.

Prvo na što su pomislili je da se srušio Zagreb

Ovaj strašan potres osjetio se u cijeloj Hrvatskoj, ali i nekoliko susjednih zemalja. Već nakon prvog potresa u ponedjeljak, mnogi političari zaputili su se ranjenim gradovima i selima. U tom trenutku nitko nije mogao ni predvidjeti da će ih neviđena katastrofa ponovo zadesiti samo dan kasnije.
Kada su najviše stradavali, misli stanovništva Banovine i Moslavine bilo je negdje drugdje: “Svi s kojima smo danas pričali rekli su da kad ih je streslo da su prvo pomislili da se Zagreb srušio kad se ovako jako kod njih osjeti. Tek su kasnije shvatili da je epicentar kod njih”, napisala je na Facebooku saborska zastupnica Sandra Benčić.

U ovoj godini punoj nedaća, cijela Hrvatska pokazala je da čvrsto stoji uz stradale i da prije svega, Hrvatska ima veliko srce. S tim mislima možemo ući u Novu 2021. godinu. Skromno, ali puni ljubavi.

Barbara Kraš Kedmenec/Bjonda Lučić

Foto: Unsplash