/‘RIBE I PTICE NE PUŠE’ Udruga ‘Volim Vlašići’ dosjetila se kako smanjiti opuške na našim plažama

‘RIBE I PTICE NE PUŠE’ Udruga ‘Volim Vlašići’ dosjetila se kako smanjiti opuške na našim plažama

Određeni gradovi na obali odlučili su slijediti svjetske trendove pa su postavili besplatne biorazgradive papirnate pepeljare na plaže s ciljem smanjenja sve većeg ekološkog problema.

Udruga “Volim Vlašići”, u sklopu projekta “Molimo ne bacajte opuške, naše ribe i ptice ne puše”, prva je postavila besplatne eko pepeljare u Vlašićima na otoku Pagu prošle godine, a na Hvaru i u Garden resortu u Tisnom na Murteru ove godine.

Ova Udruga bavi se zaštitom okoliša, promicanjem ekološke proizvodnje i održivog razvoja, a na ideju su došli potaknuti neodgovornim ponašanjem brojnih posjetitelja i pušača na plaži koji su ostavljali opuške posvuda te su odlučili nešto poduzeti. Postavili su tri nosača s besplatnim pepeljarama na plaži i tri nosača u obližnjim ugostiteljskim objektima, prenosi Večernji list.

“Uzmemo li prosjek da svaki posjetitelj, pušač za vrijeme svog boravka na plaži popuši 3-5 cigareta dolazimo do brojke od 300-500 opušaka dnevno. Sezona kupanja u Vlašićima u prosjeku traje tri mjeseca što bi na našim procjenama iznosilo 27000-45000 opušaka godišnje koji onda nekada završe i u moru”, rekli su iz Udruge.

Svoju ponudu za izradu nosača i pepeljara poslali su zainteresiranim oćinama, gradovima, tvrtkama i turističkim zajednicama, a Grad Hvar je ove godine bio prvi s kojim su započeli suradnju na ovom projektu te su postavili iste nosače s pepeljarama na plažu u neposrednoj blizini centra grada Hvara.

mšm/večernji list

Foto: Facebook/Volim Vlašići