/S prekrasnog Kamenjaka kreće dirljiva humanitarna akcija ‘1100 kilometara za 1100 terapija’

S prekrasnog Kamenjaka kreće dirljiva humanitarna akcija ‘1100 kilometara za 1100 terapija’

Službeni početak humanitarne akcije i planinarskog izazova pod nazivom “1100 kilometara za 1100 terapija”, koji brački planinari Daniel Lončar i Ranko Dragičević započinju za svoje male suotočane i Udrugu roditelja djece s teškoćama u razvoju „Brački pupoljci“, najavaljen je za subotu, 20. ožujka u 8.00 na rtu Kamenjak u Premanturi. Kreće se s točke Bunker Kamenjak.

“1100 kilometara za 1100 terapija” humanitaran je planinarski put koji prati poznatu, ali izrazito zahtjevnu, planinarsku rutu Via Adriatica, duž koje će planinari prijeći 14 planina, 12 rijeka, dva jezera, 18 zaštićenih područja, sedam županija i 52 općine. Sama akcija zamišljena je tako da svi zainteresirani sudionici sponzoriraju kilometre i tako doniraju sredstva Udruzi roditelja djece s teškoćama u razvoju “Brački pupoljci”. Udruga godišnje organizira prosječno 3200 sati besplatnih terapija za gotovo 70 djece na otoku Braču, a 2019. je uspješno utjecala na izmjenu Zakona kako bi svoj djeci s teškoćama u razvoju s hrvatskih otoka omogućila besplatan trajektni prijevoz na terapije na kopnu.

Djeci u Udruzi pomažu logoped, defektolog, fizioterapeut, senzorni terapeut, učitelj ortopedagog i psiholog, no da bi njihova pomoć i dalje ostala dostupna i besplatna, potrebno je osigurati stabilno financiranje rada Udruge. Kako bi “Brački pupoljci” mogli nastaviti s prijeko potrebnim terapijama, potrebna im je pomoć.

Trošak jednog sata terapije je prosječno 100 kn zbog čega Daniel i Ranko akcijom planiraju prikupiti ukupno 110.000 kuna, odnosno 100 kuna po kilometru. Donirati se može direktno na račun Crvenog križa Supetar, IBAN: HR4723600001502881925, otvoren u Zagrebačkoj banci, uz opis Donacija za akciju “1100 kilometara za 1100 terapija”. Svaka donacija je dobrodošla, neovisno o iznosu, poručuju organizatori.

Daniel i Ranko su prijatelji koji dijele strast prema planinarenju. Ranko Dragičević profesionalni je vatrogasac, planinar, triatlonac te suprug i otac dvije djevojčice koji sebi voli zadavati ekstremne ciljeve, pripremati se i trenirati kako bi ih i ostvario, natjecati se sa samim sobom i svojim umom. Daniel Lončar je kineziolog, planinar, ronilac, padobranac, maratonac, svjetski putnik te triatlonac. Završavanjem Ironman utrke 2016. godine, položio je najteži test fizičke žilavosti i mentalne snage, dokazavši još jednom svoju strast i predanost pomicanju osobnih i fizičkih granica. Pred dvojicom Bračana stoji krajnji test izdrživosti na kojemu je najveća motivacija pomoć najranjivijim skupinama našega društva.

bkk

Foto: Pixabay