/Sjećanje na žrtvu Vukovara: Kolona sjećanja nikad dulja

Sjećanje na žrtvu Vukovara: Kolona sjećanja nikad dulja

Na današnji dan prisjećamo se žrtava iz vukovarske gradske četvrti Borovo naselje gdje su jutros zapaljene svijeće na Križnom putu od Borovo commercea do crkve Gospe Fatimske. No središnji događaj za cijelu Hrvatsku bio je Dan sjećanja na žrtvu Vukovara koji je obilježen dan ranije – 18. studenog. Kolona sjećanja prolazila je kroz Vukovar, a njezini sudionici iz cijele Hrvatske odali su počast svim poginulima.

Dan je to kada se prisjećamo tragedije golemih razmjera koja se dogodila u studenom 1991. godine na krajnjem istoku Hrvatske, kada je prije 27 godina grad pao u ruke JNA i srpskih paravojnih postrojba. U gradu-heroju okupilo se mnoštvo ljudi kako bi odali počast poginulima za slobodnu Hrvatsku. Komemoracijom i kolonom sjećanja obilježena je i 27. obljetnica stradanja mještana Škabrnje.

Ulicama grada Vukovara u Koloni sjećanja kojom je u nedjelju obilježena 27. obljetnica stradanja toga grada u Domovinskom ratu prošlo je, po procjeni vukovarskih gradskih vlasti, oko 65.000 domoljuba. Među njima se nalazila i predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović, predsjednici Hrvatskog sabora i Vlade Gordan Jandroković i Andrej Plenković, brojni ministri i saborski zastupnici, predstavnici vojno-diplomatskog zbora te mnogi drugi uglednici, prenosi HRT.

Kolonu sjećanja predvodili su vukovarski branitelji i članovi obitelji poginulih, zatočenih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja grada Vukovara iza kojih su koračali pripadnici Hrvatske vojske sa 186 ratnih stjegova i njih 100 s beretkama gardijskih brigada.

Zastavu 204. vukovarske brigade čiji su pripadnici branili Vukovar u agresiji bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi nosio je kao i uvijek do sada umirovljeni pukovnik Antun Dugan.

Kolona sjećanja oko podneva je stigla na Memorijalno groblje gdje su najviša državna i ostala brojna izaslanstva polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odala počast poginulima u obrani Vukovara. Na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata održana je misa koju je predvodio mons. Egidije Ivan Živković, željezanski biskup  iz austrijskoga Gradišća.

‘Svjetlosna rijeka sjećanja’ 

Komemoracijom i kolonom sjećanja “Poginuli u mislima i srcima” obilježena je 27. obljetnica stradanja mještana Škabrnje. Kod spomen-obilježja masovne grobnice zajednički vijenac položili su predstavnici Zajednice udruga civilnih stradalnika Domovinskog rata. Pročitana su imena poginulih, a u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije održana je Misa za sve stradale u Domovinskom ratu.

U nikad duljoj Koloni sjećanja “Poginuli u mislima i srcima” bili su građani iz svih dijelova Hrvatske, od Međimurja, Podravine, Banovine, zapadne Slavonije, Posavine, zaleđa Rijeke, Gorskog kotara, Like, cijele Dalmacije, otoka, susjedne BiH.

U 18 sati i 11 minuta u spomen na žrtvu Vukovara zazvonila su zvona svih crkava u Hrvatskoj. U večernjim satima niz Dunav je pušteno nekoliko stotina upaljenih lampiona. ‘Svjetlosna rijeka sjećanja’ spomen je na ubijene u nestale branitelje Vukovara.

mšm/hrt

Foto: FB