/‘SKRBE O DJECI VEĆ 20 GODINA’ Spašeni dječji životi najveća su im nagrada: Svaki dan je drukčiji i nepredvidiv

‘SKRBE O DJECI VEĆ 20 GODINA’ Spašeni dječji životi najveća su im nagrada: Svaki dan je drukčiji i nepredvidiv

Zavod za intenzivno liječenje djece splitskog KBC-a obilježava 20 godina rada. U njemu je do sada liječeno oko 6000 malih pacijenata, za koje se svakodnevno brine tim liječnika i medicinskih sestara. Zavod, u koji stižu i novorođena djeca, neka teška samo 500 grama, i adolescenti od 18 godina, pokriva područje od Zadra do Dubrovnika te dio susjedne BiH.

“Kroz ovu intenzivnu je prošla sila emocija, radosti i tuge. Ljudski život, dječji život nema cijene, to je nešto najvrjednije”, kaže za HRT Sanja Šolić, bacc. med. techn., glavna sestra u Zavodu za intenzivnu pedijatriju s postintenzivnom skrbi.

To im je misija. Svaki je dan drukčiji, nepredvidiv.

“Morate biti empatični, čovjek prije svega, a ne prepustiti se svojim emocijama”, kaže Šolić.

“Te prve reakcije liječnika i medicinskih sestara su ključne. Vi u tom momentu radite i odrađujete sve najbolje što možete, znate i umijete. Veliki broj djece i ozdravi i ode kući, to nam daje snagu i energiju za dalje”, kaže Ivanka Ercegović, bacc. med. techn., glavna sestra u KBC-u Split.

Prije 20 godina Zavod za intenzivno liječenje djece osnovao je dr. Meštrović.

“Počelo je iz entuzijazma i želje, a zapravo iz potrebe, zbog čega sam bio na edukaciji u Rimu. Ondje sam bio u dvjema bolnicama, a to su Agostino Gemelli i Bambino Gesù, boravio na odjelima za intenzivno liječenje djece i novorođenčadi. Kolege su mi puno pomogle, puno sam naučio. Kad sam došao ovamo, mogao sam raditi”, kaže ravnatelj KBC-a Split prof. dr. sc. Julije Meštrović.

Počeli su kao tim od četiri liječnika i 12 medicinskih sestara, a danas su referentni Centar za pedijatrijsku hitnu medicinu.

mšm/hrt

Foto: Screenshot/HRT