/‘SMIJEŠAK ZA SVE’ Pričalice uveseljavaju malene u zagrebačkim bolnicama čak i u vrijeme korone

‘SMIJEŠAK ZA SVE’ Pričalice uveseljavaju malene u zagrebačkim bolnicama čak i u vrijeme korone

Ima li išta ljepše od pomaganja drugim ljudima. Malo je onih koji čine baš to, svakodnevno, svoje slobodno vrijeme poklone najranjivijima, onima kojima je ta pomoć najpotrebnija, a već sedam godina, svaki dan rade to volonteri udruge ‘Smiješak za sve’ – kao tete ili stričeki pričalice.

U zagrebačkim bolnicama i Centru za rehabilitaciju Stančić čine to i u ovo vrijeme korona krize, ali i preko društvenih mreža.

“Ja uvijek kažem vrijeme možete smrviti na stotine načina. Možete ga provesti sjedeći pred televizorom, čitajući za sebe nešto, zdvajajući nad svojom sudbinom u konačnici. Dakle, imate stotinu mogućnosti da izmrvite vrijeme, imate samo jednu mogućnost da date sebe nekome drugom i da to vrijeme korisno potrošite i ako tako postavite stvari uvijek ćete naći vremena. Malo razgrnete i idete po ono što treba”, kaže predsjednica udruge ‘Smiješak za sve’ Marijana Jergović za Dobro jutro Hrvatska.

Sve je započelo njih nekoliko, kao tete i stričeki pričalice u bolnici Srebrnjak. Udruga danas ima 200 članova i prisutni su još na Rebru, u Vinogradskoj i Klaićevoj bolnici te Centru Stančić. Imali su nekoliko projekata – Danas sam tu za tebeČitam, dakle jesamVolontiram, dakle jesam i mnoge druge, putem kojih promiču čitanje i volontiranje.

U normalnim okolnostima volonteri udruge svaku večer, 365 dana u godini, vikendom i blagdanima, provode sa svojim malim prijateljima. Čitanje promiču putem različitih projekata, osim u bolnicama, i u knjižarama te knjižnicama.

Ideja za rad i pomaganje potrebitima im ne nedostaje, pa ni u korona krizi. Priče za laku noć njihova je publika mogla pratiti na društvenim mrežama, a 9. travnja počeli su s projektom ‘Trla baba dlan da joj prođe dan’, prenosi HRT.

Društvo je prepoznalo njihov rad: predsjednica Udruge Marijana Jergović dobitnica je volonterskog Oskara, lani su dobili državnu nagradu, a ove su godine ponijeli nagradu Ponos Hrvatske.

mšm/dobro jutro hrvatska/hrt

Foto: Facebook (Udruga Smiješak za sve)