/‘SRCE KOJE SPAJA’ Kazalište Žar ptica predstavom i darovima obradovalo školarce u Petrinji: Želimo im pokazati da smo uz njih!

‘SRCE KOJE SPAJA’ Kazalište Žar ptica predstavom i darovima obradovalo školarce u Petrinji: Želimo im pokazati da smo uz njih!

S predstavom “Pustolovine baruna Münchhausena” i donacijom zagrebačke tvrtke Lagermax, Gradsko kazalište Žar ptica danas je posjetilo djecu u OŠ Dragutina Tadijanovića.

Gradsko kazalište Žar ptica nastavlja svoju humanitarnu inicijativu “Srce koje spaja”, započetu prije godinu dana, kojom su djeci Banovine prenosili poruke podrške i prijateljstva i male darove djece iz Zagreba. Glumci Žar ptice s predstavama “Ako kažeš gotov si!”, “Ti i ja mali medo”, “Princeza na zrnu graška”… posjetili su tako djecu Gline, Jabukovca i Hrvatske Kostajnice.

“Nešto više od godinu dana prošlo je od razornog potresa, no nažalost ne može se reći da se život vratio u normalu i da svako dijete ponovo ima svoj dom. Kazalište Žar ptica zato im i dalje želi pokazati da smo uz njih, onoliko koliko možemo. Sa srcem punim ljubavi danas smo došli u posjet djeci OŠ Dragutina Tadijanovića, gdje je naš glumac Marko Hergešić izveo predstavu “Pustolovine baruna Münchhausena.” Sretni smo da se u današnju akciju, donacijom didaktičkog materijala za učenike Odjela za djecu s teškoćama u razvoju, uključila  i tvrtka Lagermax Aed Croatia”, istaknula je Milanka Čolović, koja je i pokrenula ovu inicijativu kazališta Žar ptica.

Upitali smo ju kako su došli na ideju za humanitarnu akciju.

“Neposredno poslije potresa, kad smo se svi aktivirali oko pomoći stradalima u potresu, nama kao dječjem kazalištu – prvi su na pameti bila djeca, tim više što su brojne škole iz Petrinje, Siska i Gline bili redoviti gosti našeg kazališta. Odmah smo odlučili da je sad vrijeme da mi idemo k njima – kako bismo im uljepšali svakodnevicu koliko god je moguće. Kod našeg prvog odlaska u Jabukovac i Glinu pozvali smo djecu Zagreba da nam se pridruže porukama podrške i prijateljstva, s jednim malim srcem na poruci. Reakcija je nadmašila sva očekivanja. Uključivali su se cijeli razredi pojedinih škola, a uz crteže stizali su razno razni, manji ili veći darovi – koje su uz predstavu naši glumci nosili njihovim vršnjacima na Baniji. Otuda i naziv Srce koje spaja”, rekla nam je Čolović.

Otkrila je i koliko akcija znači samoj djeci te kakve su njihove reakcije na njihov dolazak, predstave i poklone.

“Radost, uzbuđenje, nestrpljivo iščekivanje – sve ono što je svojstveno djeci, a što im je u tim teškim životnim okolnostima naprasno uzeto. Naša najveća radost i smisao naše akcije bilo je ponovno vidjeti tu iskru u njihovim okicama, premda i na kratko, taj dan…možda drugi dan….Najljepše od svega bilo je vidjeti čitanje poruka ohrabrenja “nepoznatih prijatelja”, a koji su možda postali i “pravi”, jer su u porukama djeca ostavljala svoj broj telefona kako bi se mogli i čuti. Ne znam jesu li, ali bilo bi predivno da jesu”, istaknula je Čolović.

A kakvi su im planovi za dalje?

“Uvijek kad se dogodi neka nepogoda svi se angažiramo oko pomoći, ali nakon nekog vremena to nekako naglo i zamre. Međutim, danas je Petrinja jedan razoren, neobično tih grad, prepun tužnih uspomena, koji treba i čeka daljnju pomoć svih nas. Mi ćemo našu akciju nastaviti upravo tamo, jer nas čekaju u 1. OŠ Petrinja, koja je u potpunosti razorena, a oni su podstanari u OŠ Mate Lovraka. Na proljeće smo kod njih”, poručila je za kraj Milanka Čolović.

Maja Šubarić Mahmuljin

Foto: Kazalište Žar ptica