/Sretna vijest za oboljele: Spinraza stavljena na listu HZZO-a!

Sretna vijest za oboljele: Spinraza stavljena na listu HZZO-a!

Lijek Spinraza stavljen je na listu Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje i bit će dostupan svoj oboljeloj djeci, odlučeno je na sjednici HZZO-a. Spinrazu će moći dobiti i osobe oboljele od spinalne mišićne atrofije (SMA) starije od 18 godina i djeca na respiratoru. Odluka je to na koju su čekali brojni oboljeli u Hrvatskoj.

“Od danas na dalje lijek Spinraza moći će se davati svim pacijentima, s tim da će se svakih šest mjeseci, do godine dana, raditi evaluacija. To je prema naputku EMA-e, europske agencije za lijekove, koja je isto tako dobila ograničeno korištenje tog lijeka”, izjavio je ravnatelj HZZO-a Lucijan Vukelić, piše HRT.

Podsjetimo, Povjerenstvo za lijek Spinraza pri Ministarstvu zdravstva na sastanku održanom krajem svibnja ove godine donijelo je odluku da taj lijek za spinalnu mišićnu atrofiju od sada mogu primati i djeca na respiratoru, kao i odrasli. Odluka je to na koju su čekali brojni oboljeli u Hrvatskoj.

Jedna od njih je i djevojka o kojoj smo pisali i koja je hitno trebala Spinrazu.

Kako pravo na lijek dosad nisu imali oni stariji od 18 godina i djeca koja su na respiratoru, mjesecima se zbog toga prosvjedovalo diljem Hrvatske. Kristina Horžić, oboljela od progresivne bolesti spinalne mišićne atrofije, javno je poručila vladajućima: ”Želim i dalje raditi i biti korisna ovom društvu i zajednici i funkcionirati samostalno”.

mšm/hrt

Foto: FB (Spinalna Mišićna Atrofija Hrvatska – Spinraza Za Sve)