/Štandovi dobrote na pet tržnica u Zagrebu

Štandovi dobrote na pet tržnica u Zagrebu

Humanitarna udruga Portal Dobrote u suradnji sa SKAC Palma organizirala je u subotu, 20. listopada Štandove dobrote na tržnicama Dolac, Utrine, Jarun, Kvatrić i Trešnjevka. Od 12 sati, pa do kraja rada tržnica, prodavači su mogli ostavljati hranu za potrebite, a akcija je provedena u sklopu projekta 72 sata.

Prodavači pri kraju rada tržnica višak svojih proizvoda izdvajaju na klupu/kutiju označenu natpisom:”Imaš hrane viška – ostavi! Treba ti hrana – uzmi!” Svatko tko je u potrebi pozvan je da hranu umjesto u kontejneru ili podu tržnice dobije na dostojanstveniji način.

“Na pet tržnica u Zagrebu za najpotrebitije prodavači su se, kao i uvijek, rado odazvali i na naše klupe donijeli svježe voće i povrće. To su sve namirnice, danas svježe i zdravstveno ispravne, ali zbog svog kratkog roka trajanja završe u smeću jer sutra više nisu u ovom obliku”, rekla je predsjednica Udruge Sanja Bijonda.

Tako se, dodala je, umjesto u smeću višak hrane odlaže u kutije njihovih volonterki.

“Pomažemo našim sugrađanima u potrebi. Najčešće je riječ o umirovljenicima s vrlo malim mirovinama koji obrok traže u kontejnerima”, istaknula je Bijonda i napomenula kako se u Hrvatskoj godišnje baci čak 380.000 tona hrane.

Ova se plemenita akcija već tradicionalno provodi na tržnicama diljem Hrvatske. Riječ je o jednodnevnoj akciji, no želja im je da ova praksa postane stalna.

“Ideja je da tko god poželi može doći besplatno preuzeti proizvode s toga stola. Želja nam je da to bude stalna praksa na tržnicama. To je lako organizirati, a odaziv je velik.  Proteklih godina nam se znalo dogoditi da je stol prepun i da smo napunili cijeli automobil s preostalom hranom te je donirali pučkoj kuhinji kako ju ne bismo bacilli”, zaključila je Sanja Bijonda.

mšm

Foto: FB