/‘Sve za Viki’: Pomozimo ovoj hrabroj 14-godišnjakinji

‘Sve za Viki’: Pomozimo ovoj hrabroj 14-godišnjakinji

Viktorija Mandić hrabra je četrnaestogodišnjakinja koja boluje od rijetke bolesti. Za operaciju u Njemačkoj koja bi bila najbolje rješenje za njezino izlječenje prikuplja se novac putem Facebook stranice “Sve za Viki”. Njezina samohrana majka ne radi, a pomažu im obitelj i prijatelji.

“Ne može se opisati kako sam jer nemam život. Kad me zovu prijateljice ne mogu jer ne znam kad ću dobiti napad. Zapravo ovu godinu dana stalno sam u bolnici”, rekla je za HRT 14-godišnja Viktorija Mandić, koja boluje od rijetke prirođene bolesti fokalne kortikalne displazije. Sve je počelo prije tri godine, nakon operacije krajnika, potaknuto, pretpostavljaju, anestezijom.

“Prvi napad je dobila 13. travnja 2016. godine. U tom danu je imala šest napada, što mi u biti nismo ni znali da su to napadi. Liječnici su rekli da je to obična sinkopa. Ona je prije toga glavobolje imala i slabu koncentraciju. Mene su u školi zvali da se nešto događa s djetetom, ali je naša doktorica mislila da je to povezano s pubertetom. Na kraju smo došli na Rebro, nju je Hitna odvezla i oni su rekli da je to obična sinkopa, da to dijete čak traži i pažnju neku”, rekla je Marijana Mandić, Viktorijina majka.

No djevojčica nije tražila pažnju. Privatno, snimanjem mozga utvrđena je dijagnoza i od tada više vremena provodi u bolnici i u bolovima nego kod kuće. Ne pohađa ni nastavu, a profesori dolaze kući kada bolest dopusti.

Jedino rješenje za Viktoriju je operacija u Njemačkoj, koja stoji od 100 do 150.000 eura. Njezina samohrana majka ne radi. Pomažu im prijatelji i obitelj. Odnedavna novac za lijekove, za koje izdvajaju 2.000 kuna mjesečno, prikupljaju i na Facebooku, na stranici “Sve za Viki”.

Slična je sudbina prije tri godine snašla i obitelj Zrno, kada je, danas sedmogodišnja Nika istrčala na cestu. U naletu automobila zadobila je teške ozljede mozga. Liječenje i oporavak još traju. Potkraj prošle godine Udruga Posavaca organizirala je humanitarni koncert kako bi pomogla Viktoriji Mandić i Niki Zrno.

mšm/hrt

Foto: FB Sve za Viki